Češi mají jen čtvrtinu americké produktivity práce

Dušan Klimeš
4. 9. 2007 9:10
Zůstávají v práci nejdéle a své firmě dají nejvíc
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Ženeva - Přestože produktivita práce celosvětově roste, rozdíl mezi průmyslově rozvinutými a ostatními zeměmi zůstává značný.

Na špici žebříčku, který zveřejňuje Mezinárodní organizace pro práci (ILO), se drží Američané. Zůstávají v práci nejdéle a své firmě přináší nejvíc.

Zaměstnanec v USA přinese společnosti 63,8 tisíce dolarů, tedy v přepočtu 1,3 milionu korun.

O velký kus pozadu je Irsko s produktivitou necelých 56 tisíc dolarů. Pak už je hned v závěsu Lucembursko, Belgie a Francie. Tyto státy mají stále více než 54 tisíc dolarů na jednoho pracovníka.

Co může ovlivnit produktivitu v USA? Čtěte ZDE: Nerušte prosím, dávají basketbal

Jelikož ale Američané pracují déle, je tento údaj částečně zkreslený. Proto ILO počítá i hodinovou produktivitu. A té vládnou Norové s částkou 37,99 dolaru, Američané "odpracují" 35,63 dolaru.

Češi zvyšují, ale pokulhávají

Česká republika si dle výzkumu ILO nevede špatně.

Foto: Alcoa

V období mezi roky 1980 a 2005 se povedlo produktivitu práce zvyšovat průměrně o necelá dvě procenta ročně. Při přepočtení na hodinovou hodnotu to bylo dokonce 2,1 procenta každý rok za celou ekonomiku.

Ovšem celkově se Česko pohybuje na necelé čtvrtině produktivity USA. Češi mají průměrnou produktivitu asi 13 tisíc dolarů.

"Velký rozdíl mezi produktivitou a bohatstvím nás velmi znepokojuje," uvádí Juan Somavia, šéf ILO. "Zvýšení produktivity u nízkopříjmových skupin v rozvojových zemích je cestou, jak překonat rozdíly v ekonomikách zemí," dodává.

Nejrychlejší tempo růstu produktivity práce zaznamenala Východní Asie. Za posledních deset let se zde zdvojnásobila. Přesto je produktivita sedmkrát nižší než v rozvinutých státech.

 

Právě se děje

Další zprávy