Cena ropy se těsně dotýká hranice sto dolarů za barel

Reuters, tsc
21. 11. 2007 9:57
Důvodem je nízká cena dolaru

Soul - Cena ropy se ve středu rekordně zvýšila a od stodolarové hranice ji dělí již jen nepatrný krůček.  Důvodem je nízká cena dolaru a obavy z nedostatku zásob pro zimní topnou sezónu.

Cena americké lehké ropy vzrostla ráno v Asii až na 99,29 dolaru a překonala dosavadní rekord 98,62 dolaru ze 7. listopadu. Od srpna podražila ropa o 40 procent. Londýnský Brent posílil o 50 centů na 95,99 dolarů za barel.

"Vše svědčí pro to, aby se cena ropy zvedala. S oslabujícím dolarem se trh otevírá pro spekulativní investice," říká  Koo Ja-kown, analytik Korea National Oil Corp. "Navíc panují obavy o zásoby na zimní topnou sezónu."

Klesající dolar pomáhá udržovat poptávku po ropě v "nedolarových" ekonomikách, což by mohlo vést producenty ze zemí OPEC k tomu, aby vyšší ceny udrželi, čímž by kompenzovali nižší příjmy.

Ministr energetiky USA Sam Bodman opětovně vyzval ropný kartel OPEC, aby na prosincové schůzce zvýšil těžbu, ačkoliv většina z členů kartelu vidí  příčiny zdražení spíše v politice a spekulativních investicích než  v nedostatku ropy na trhu

 

 

Právě se děje

Další zprávy