Cena ropy se šplhá k novým rekordům

pat
18. 9. 2007 6:50
Trh čeká na rozhodnutí amerických centrálních bankéřů
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Singapur - Ceny ropy na světových trzích se šplhají nahoru. Během úterního obchodování se cena dostala už na rekordní hodnotu 81 dolarů za barel.

Důvodem je očekávání že Federální rezervní systém, obdoba centrální banky ve Spojených státech, přistoupí ke snížení úrokových sazeb. To by mohlo pomoci ekonomickému růstu a tím také poptávce po ropě v USA, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

"Na trhu existuje potenciál k dalšímu poměrně rychlému růstu ceny, ve skutečnosti ale očekávám, že se cena ustálí kolem osmdesáti dolarů," řekl agentuře Reuters analytik australské Commonwealth Bank David Moore.

Analytici očekávají, že američtí centrální bankéři sníží úrokové sazby minimálně o čtvrtinu procenta na rovných pět procent, a to proto, aby ulevili trhu s půjčkami a zabránili spadnutí americké ekonomiky do recese. 

Očekávané snížení úrokových sazeb v pondělí kritizoval bývalý dlouholetý šéf Fedu Alan Greenspan.

"Trh čeká, k jak výraznému snížení úroků Fed přistoupí a zda naznačí, že bude v budoucnosti ve snižování úroku pokračovat, nebo ne. To vše ovlivní vnímání americké ekonomiky a také poptávku po ropě," citovala jiný závěr Moora agentura AP.

Cena ropy během letošního roku stoupla už o 33 procent. Investiční banka Goldman Sachs v pondělí předpověděla, že cena ropy ve Spojených státech se před koncem letošního roku zvedne až na 85 dolarů za barel, což je o 13 dolarů více, než předpovídala dosud. Rozhodnutí zemí OPEC z minulého týdne o zvýšení těžby ropy je podle bankéřů nedostatečné a přišlo navíc pozdě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy