Britská ekonomika nepřetržitě klesá už rok a půl

hp
23. 10. 2009 14:52
Britská ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí o 0,4 procenta.
Britský premiér Gordon Brown.
Britský premiér Gordon Brown. | Foto: Reuters

Londýn - Britská ekonomika se ve třetím čtvrtletí podle předběžných odhadů propadla o 0,4 procenta. To překvapilo analytiky, kteří pokles hrubého domácího produktu vůbec neočekávali. Předpokládali totiž, že ekonomika naopak o 0,2 procenta posílí.

Pokud se pokles potvrdí, bude to znamenat, že britská ekonomika klesá už rok a půl, tedy šest čtvrtletí po sobě. To by znamenalo rekord v délce recese ekonomiky od roku 1955, kdy se vývoj HDP začal na britských ostrovech sledovat.

"HDP za třetí čtvrtletí je strašné, v celé zprávě není vůbec nic pozitivního," citovala agentura ČTK ekonoma ústavu ING Jamese Knightleye.

"Z hlediska libry je mnohem víc znepokojivé to, že Británie je možná jedinou významnou ekonomikou, která ve třetím čtvrtletí klesla," dodal Knightley.

Díky stále se propadající ekonomice vzrostl zájem o dluhopisy britské vlády. Naopak kurz libry po zveřejnění předběžných odhadů výrazně klesl.

Zatímco britská ekonomika vykazuje meziročně propad o 5,2 procenta, ekonomiky Německa a Francie, které patří k nejsilnějším v eurozóně, jsou po třetím čtvrtletí z recese venku. Vláda Gordona Browna ale věří, že do konce roku dojde na poli ekonomiky k obratu k lepšímu.

Pokud by ale k oživení ekonomiky nedošlo, mohlo by to Brownově labouristické straně uškodit v plánovaných parlamentních volbách. Ty se budou konat v červnu příštího roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy