Bernanke bude krizi léčit zdražováním peněz

Petr Jemelka Petr Jemelka
11. 2. 2010 10:31
První krokem bude zvýšení diskontní sazby
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému.
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému. | Foto: Reuters

Washington - Přestože vystoupení šéfa americké centrální banky (FED) Bena Bernankeho zmařila sněhová kalamita, která hlavní město Spojených států v současné době sužuje, nenechal se „bankéř planety" vykolejit a svou vizi léčby americké ekonomiky zveřejnil přes internet.

Z Bernankeho proslovu vyplývá, že se FED chystá ukončit éru levných peněz. Prvním nezbytným krokem bude zvednutí diskontních sazeb (úroků pro komerční banky). Podle expertů ČSOB by FED mohl zvýšit diskontní sazbu už v březnu, a to ze současných 0,5 na 0,75 procenta.

Zvednutím diskontní sazby chce Bernanke dosáhnout většího rozdílu mezi diskontní a běžnou úrokovou sazbou (před krizí to bylo 100 bazických bodů, nyní dosahuje pouze 25 bodů). 

Zároveň by mělo dojít ke změně hlavní úrokové sazby; tou bude namísto Fed Fund Rate úrok, jež centrální banka nově platí z rezerv, které si komerční banky dobrovolně ukládají na jeho účtech (nyní je tato sazba na úrovni 0,25 %).

Stimulační programy nechá centrální banka doběhnout, ale další pumpování peněz do ekonomiky už v úmyslu nemá. Ben Bernanke také zdůraznil, že centrální banka nyní rozhodně nehodlá prodávat svá aktiva.

Dlouhodobý horizont

Šéf americké centrální banky sice připustil, že chce zvedat cenu peněz, ale zároveň slíbil, že úroková sazba zůstane nízká delší dobu.  Během jara a léta by se podle analýzy ČSOB měla diskontní sazba dostat na úroveň 1,25 procenta. Během podzimu pak experti očekávají, že vzroste také hlavní úroková sazba.

Případný prodej aktiv FEDu přichází podle jejího šéfa v úvahu až poté, co  ekonomické oživení nabude na síle.  

 

Právě se děje

Další zprávy