Bayeru se povedl vstup do nového roku

mao, ČTK
27. 4. 2006 9:02
Leverkusen - Německá chemická a farmaceutická skupina Bayer zvýšila v prvním čtvrtletí provozní zisk o 8,2 procenta na rekordních 1,236 miliardy eur.

Firma počítá s růstem provozního zisku i v celém letošním roce.

Celkové tržby společnosti stouply o 11,8 procenta na 7,494 miliardy eur. Bez zahrnutí výkyvů devizových kurzů a změn v podnikové struktuře se tržby zvýšily o 5,8 procenta.

Předseda správní rady Werner Wenning prohlásil, že firmě se podařil dynamický vstup do nového roku a že pokračují příznivé trendy ve vývoji zisku i tržeb.

Bayer chce konkurenta

Společnost Bayer minulý měsíc nabídla 16,5 miliardy eur za převzetí svého domácího konkurenta Schering.

Překonala tak nabídku dalšího domácího rivala Merck a vykročila za největší akvizicí ve své 142leté historii.

Spojení obou firem do společnosti Bayer-Schering Pharmaceuticals by vytvořilo firmu s tržbami 15 miliard eur. Vrátilo by také na výsluní celý německý farmaceutický průmysl, který byl kdysi největší na světě, avšak v posledních dvou desetiletích svou pozici ztratil.

Nová společnost by měla ústředí v Berlíně, kde sídlí Schering. Jejími silnými stránkami by byly antiinfekční přípravky, produkty pro léčbu rakoviny a roztroušené sklerózy a antikoncepce.

Vedení Scheringu nabídku Bayeru přivítalo a hodlá ji doporučit akcionářům. Schering minulý týden odmítl nabídku Mercku na koupi za 14,6 miliardy eur s tím, že je příliš nízká.

Bayer nabízí akcionářům Scheringu 86 eur za akcii, což je proti nabídce Mercku o 12 procent více a zhruba dolar nad čtvrteční tržní cenou Scheringu. Ve zprávách médií o pripravované nabídce stouply akcie Scheringu ve čtvrtek o 2,4 procenta. Akcie Bayeru posílily o tři procenta, zatímco Merck oslabil o 2,9 procenta.

Nabídka Bayeru má strategický smysl

Jeden investiční bankéř, který si nepřál být jmenován, řekl, že transakce dává z hlediska Bayeru strategický smysl. "Skočili rázně do německého souboje, muselo to však být teď, nebo nikdy, protože Schering je nyní ve hře," řekl bankéř agentuře Reuters.
Podle něho se Bayer musel rychle rozhodnout mezi Scheringem a nabídkou na koupi divize spotřebních zdravotních produktů americké společnosti Pfizer.

Koupě Scheringu posílí Bayer v diagnostice a uvede ho na pole antikoncepce a léčby roztroušené sklerózy. Bayer se nyní zaměřuje na antibiotika a léčbu cukrovky a rakoviny.

Firma má také významnou výrobu léků prodávaných bez předpisu, zvláště poté, co v roce 2004 koupila podobné aktivity od švýcarské Roche. Součástí koncernu je i veterinární divize, tu by však Bayer mohl podle analytiků prodat.

Farmaceutickou divizi Bayeru v poslední době brzdila aféra kolem léku na cholesterol Baycol, který musel být stažen z trhu. Firma kvůli tomu musela vynaložit dodatečné náklady asi jedné miliardy dolarů.

Čistý zisk Bayeru v loňském roce vzrostl o 133 procent na 1,60 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy