Barclays se loučí se svým šéfem, dostane 12 platů

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
10. 7. 2012 14:44
Diamond rezignoval na funkci kvůli záměrné manipulaci s klíčovou mezibankovní sazbou
Pobočka Barclays Bank v Londýně
Pobočka Barclays Bank v Londýně | Foto: Reuters

Londýn - Britská banka Barclays se dohodla na odstupném s bývalým ředitelem Bobem Diamondem, který na svou funkci rezignoval v důsledku zapojení do manipulace se sazbou LIBOR.

Podle dohody bude Diamond dvanáct měsíců dostávat plat, příspěvky k důchodu a některé další benefity, vzdá se ale bonusových ocenění a odměn, třeba akcií. Světový tisk hodnotu těchto odměn vyčísluje až k hranici 20 milionů liber, což je zhruba 650 milionů korun.

Diamond rezignoval minulý týden na funkci poté, co Barclays dostala pokutu 453 milionů USD (9,4 miliardy Kč) od úřadů v USA a Británii kvůli záměrnému poskytování špatných informací o mezibankovních sazbách v letech 2005 až 2009.

Banka neupřesnila, jak velkou částku Diamond obdrží. Podle zprávy Sky News bude odstupné činit dva miliony liber (64,2 milionu Kč).

"Doufám, že mé rozhodnutí odstoupit a dnešní smlouva o mém platu pomůže uzavřít tuto kapitolu a umožní Barclays jít vpřed a prosperovat," uvedl Diamond v prohlášení.

Loni si Diamond včetně všech odměn přišel na zhruba 17 milionů liber. Při svém odchodu měl nárok na roční mzdu 1,4 milionu liber, napsaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy