Apple jde k soudu. Šéfům přihrál miliony

dkl
3. 1. 2007 11:21
Los Angeles - Čtyři z manažerů počítačové firmy Apple se budou soudu zpovídat z toho, jak se dostali k milionovým ziskům z akcií.

V roce 1997 dala společnost z vděčnosti čtyřem svým šéfům opci, tedy možnost koupit akcie za pevnou cenu, na téměř milion kusů. Hned druhý den ale hodnota této opce raketově vzrostla o 48 procent na 7,7 milionu dolarů.

Není to náhoda, tvrdí teď skupina akcionářů, která se rozhodla proti těmto zaměstnancům podat žalobu u kalifornského soudu.

Podle nich byla opce připravena tak, aby ji bylo možné využít právě ve chvíli, kdy se objeví nějaká dobrá zpráva, která pomůže akciím nahoru.

Spoluzakladatel firmy Apple Steve Jobs
Spoluzakladatel firmy Apple Steve Jobs | Foto: Apple

Soupeři pospolu

A ta skutečně přišla. Druhý den po vypsání opce totiž spoluzakladatel Applu Steve Jobs oznámil, že skomírající výrobce počítačů se dohodl se svým soupeřem, firmou Microsoft, že ten dá firmě sto padesát milionů dolarů na uzdravení a získá za to část podílu.

Tato investice rozhýbala svět špičkových technologií a stala se základem Applu, jak jej znají uživatelé nyní: silná společnost se skvělým marketingem a designem výrobků.

Jenže granty, ze kterých se manažeři těšili, byly jen ukázkou nekontrolovatelných praktik, které se v rámci firmy prováděly a díky kterým firma doslova "krvácela" peníze.

"Společnost upadala, neměla dostatek hotovosti a opce se užívaly proto, aby se udrželi manažeři ve svých postech. Podmínky pro manipulaci tak byly ideální," říká podle LA Times Mark Mulomphy, právník firmy, která zastupuje akcionáře.

Počítače Mac jsou chváleny za design
Počítače Mac jsou chváleny za design | Foto: Aktuálně.cz

Tisíce špatných dat

Samotná společnost Apple se nechce k obvinění vyjadřovat.

Tento případ je ale zřejmě jen špičkou ledovce manipulace s opcemi zaměstnanců. Některé opce byly připraveny tak, že díky dobrým zprávám během několika dní rapidně zvýšily svoji cenu. Jiné byly naopak zpětně datovány do doby před růstem ceny akcií, aby tak narostla jejich cena.

Kvůli internímu šetření těchto praktik firma dokonce nestihla vydat své poslední výsledky podle plánu a musela to odložit o několik týdnů. Těsně před koncem minulého roku ale zprostila svého nejvyššího bosse Steva Jobse všech obvinění, která kvůli těmto praktikám proti němu měla.

Špatnou zprávou je, že toto vyšetřování odhalilo téměř 6,5 tisíce případů změny data opcí během šesti let od roku 1997.

 

Právě se děje

Další zprávy