Americká ekonomika přišla o prvenství. Kvůli kurzům

Redakce EKO, Reuters
17. 3. 2008 11:20
Předběhly ji státy eurozóny
Americký dolar stále klesá. Vydělává na tom Evropa.
Americký dolar stále klesá. Vydělává na tom Evropa. | Foto: Reuters

Paříž - Dramatický propad amerického dolaru vůči euru změnil postavení dvou největších ekonomik světa. Ta americká po letech ztratila svůj primát, vyplývá z výpočtů investiční banky Goldman Sachs.

Evropská měna se minulý čtvrtek dopoledne dostala vůči dolaru na rekordní hodnotu 1,56 dolaru. A její růst nadále pokračuje. V pondělí ráno se již euro pohybovalo kolem 1,59 dolaru.

"Kuriózním výsledkem překonání tohoto milníku je to, že velikost roční produkce eurozóny nyní překročila velikost ekonomiky USA," odcitovala ze zprávy Goldman Sachs agentura Reuters.

Podle čísel investičné banky se hodnotou hrubého domácího produktu za rok 2007 v eurozóně vyšplhala na 8,8 bilionů eur, zatímco americké HDP je zhruba na 13,8 bilionech dolarů. Po nestandardního přepočtu na nynější kurz tak země eurozóny těsně předčily Spojené státy.

Ve statistikách Světové banky však nefiguruje Evropskou unii, ani eurozóna, ale pouze jednotlivé státy Evropy. Spojené státy tak nadále zůstávají na prvním místě, následované ekonomikou Japonska a Německa.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy