Akvizice ve výzkumu: z predátora obětí

aju
16. 1. 2006 16:22
Londýn - Kam s miliardami dolarů, které světové finanční skupiny nahromadily v loňském roce? Investovat, ale ne v malém. Spojují se a vrhají se do velkých akcí.

Skupina firem vedená specialisty na odkupy ze společnosti Kohlberg Kravis Roberts si za svůj cíl vybrala nizozemskou mediální společnost VNU. Do jejího rozsáhlého portfolia patří také jedna z nejvýznamnějších výzkumných společností zabývající se zejména spotřebním trhem AC Nielsen. Fondy, mimo jiné i známý Carlyle, nabízejí 7,3 miliardy eur.

"Není divu, že se vrhají do takovýchto transakcí., Jen se obávám, jestli cena bude dostačující. Čekal bych, že nabídka se ještě navýší," citoval server International Herald Tribune Duca Frie, správce fondů u amsterodamské firmy Nyenburg Asset Management.

Finanční skupiny jako KKR nebo Carlyle totiž v loňském roce nahromadily na 115 miliard dolarů, které nyní čekají na své využití.

VNU se stala vhodným objektem převzetí po loňském nezdařeném pokusu převzít konkurenční americkou IMS Health, přední analytickou společnost, která se specializuje na velmi výnosný sběr dat pro farmaceutický průmysl. Nabízela tehdy 6,3 miliardy dolarů.

Akcionáři nizozemského koncernu však transakci jako příliš drahou zamítli. Pod tímto tlakem pak odstoupil Rob van den Bergh, tehdejší šéf VNU. Podílníkům vadilo především, že se firma ještě zcela nevyrovnala s posledním velkým odkupem. V roce 2001 si totiž za 2,3 miliardy dolarů pořizovala firmu AC Nielsen, tehdy největší společnost zabývající se chováním spotřebitelů.

I kdyby nedošlo k navýšení ceny, o něž VNU rozhodně hraje svými prohlášeními, že dostala více než jednu nabídku, jde v tomto roce zatím o největší oznámenou evropskou akvizici.

 

Právě se děje

Další zprávy