AIG odkládá zveřejnění výsledků

ČTK, eko
9. 11. 2005 13:43
New York - AIG odkládá zveřejnění výsledků, zisk odhaduje na 1,7 miliard USD.

Pojišťovací ústav American International Group (AIG) odložil zveřejnění výsledků hospodaření za třetí čtvrtletí a nový termín stanovil na pondělí. Potřebuje prý více času na nápravu účetních nesrovnalostí z minulosti, ale odhaduje, že bude mít zisk 1,7 miliardy dolarů.

AIG je největší pojišťovnou na světě podle tržní hodnoty, ale na začátku letošního roku odhalila účetní nesrovnalosti, které ji uvrhly v nemilost investorů i regulačních orgánů. AIG si ani dnes není minulými finančními výkazy jistá a vyzvala investory, aby na ně nespoléhali. Zisk 1,7 miliardy dolarů by měl být věrohodný, i když bude později možná ještě zpřesněn.

Pojišťovna vykázala vysoký zisk navzdory tomu, že ve třetím čtvrtletí postihla jižní pobřeží Spojených států série hurikánů s ničivými následky. Škody, které v této souvislosti AIG utrpěla, se pohybují kolem 1,57 miliardy dolarů. Pokud by ústav nebral v úvahu kapitálové výnosy či ztráty, čistý zisk by činil zhruba 1,8 miliardy dolarů.

Chyby, které pojišťovna za třetí čtvrtletí zjistila, prý mají kořeny v předchozím podhodnocení nerozděleného zisku ke konci letošního června. Předběžně jde o částku asi půl miliardy dolarů. Dopady na ziskovost předchozích období přitom mohou být pozitivní či negativní.

Pojišťovna tak znovu přepočítá předchozí finanční výsledky od roku 2002, většinou se vztahem k derivátům a dalším nástrojům pro zajištění finančních transakcí. AIG nicméně předpokládá, že byly její zajišťovací transakce efektivní, avšak nebyly takové povahy, aby byly jako zajištění také zaúčtovány. Přepočítány budou rovněž celoroční výkazy za léta 2002, 2003 a 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy