Superpočítač v tajném ruském jaderném středisku posloužil k těžbě bitcoinů

ČTK ČTK
9. 2. 2018 13:07
Inženýři dokázali superpočítač připojit k internetu. To však zaznamenala bezpečnostní služba, a tak tajní agenti dorazili ještě dříve než bitcoiny.
Superpočítače nemusí běžet naprázdno.
Superpočítače nemusí běžet naprázdno. | Foto: Thinkstock

Moskva - Rozruch v ruských médiích způsobili dva inženýři z jaderného střediska v Sarovu, které přímo v práci zatkli agenti tajné služby. Nikoliv snad za výrobu vlastní jaderné bomby, ale za to, že použili místní superpočítač k "těžbě" bitcoinů, tedy rozmnožení virtuální měny do vlastních peněženek.

Téměř stotisícový Sarov, ležící asi 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, býval za dob Sovětského svazu utajovaným městem (nejznámějším krycím názvem býval Arzamas-16) i kolébkou ruské jaderné a vodíkové bomby; jaderné hlavice se ve zmíněném středisku dodnes vyvíjejí a vyrábějí. Před několika lety zde byl podle médií spuštěn nejvýkonnější počítač v Rusku.

"Skutečně došlo k pokusu o nepovolené použití služebních počítačových kapacit pro soukromé účely, včetně takzvané těžby. Tyto těžaře zadržely příslušné orgány. Pokud víme, jsou trestně stíháni," řekla dnes agentuře Interfax mluvčí jaderného střediska Taťjana Zalesská.

"Podobné pokusy se poslední dobou vyskytly v řadě velkých podniků, disponujících výkonnými počítači. Budeme tvrdě postihovat tuto technicky neperspektivní a trestně postižitelnou činnost," dodala.

Mluvčí neupřesnila, kolik pracovníků střediska si tajní agenti odvedli, podle médií šlo o dva inženýry.

"Vymysleli způsob, jak úplně splatit státní dluh. Místo aby se o nápad podělili s vedením, rozhodli se nejdřív postarat o vlastní finance. Ale chytili je při tom," poznamenal server Newsru.com.

Již bez ironie dodal, že zmínění inženýři "jakýmsi neuvěřitelným způsobem" dokázali superpočítač připojit k internetu. To však zaznamenala bezpečnostní služba, a tak tajní agenti dorazili ještě dříve než bitcoiny.

Inženýři podle jedné verze čelí obvinění z vlastizrady, podle druhé mají domácí vězení, z práce však tyto talenty nevyhodili.

Město Sarov je nadále uzavřené a přísně střežené, i Rusové tam smějí jen na zvláštní propustky.

 

Právě se děje

Další zprávy