Bývalé sídlo Tuzexu v Praze získá nového majitele. Pro stát může jít o obchod roku

Adam Váchal Adam Váchal
1. 2. 2017 13:23
Budova z poloviny 19. století nedaleko pražského hlavního nádraží získala nového majitele. Pro Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se jedná o druhý největší prodej nemovitosti v historii. Bývalé sídlo Tuzexu se stát pokoušel prodat již několikrát. Kvůli nezájmu musel jít s cenou dolů.
Bývalé sídlo Tuzexu nedaleko hlavního nádraží v Praze má konečně kupce.
Bývalé sídlo Tuzexu nedaleko hlavního nádraží v Praze má konečně kupce. | Foto: ÚZSVM

Praha – Bývalé sídlo Tuzexu nedaleko hlavního nádraží v Praze má konečně kupce. Budovu na rohu ulic Jeruzalémská a U Půjčovny vydražil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) celkem za 355,1 milionu korun.

S velkou pravděpodobností půjde o největší prodej státního majetkového úřadu v letošním roce. Nejvyšší nabídku v dražbě podala investiční společnost I.J.O. Prague Investments.

"Jedná se o druhý největší prodej nemovitosti v historii ÚZSVM. Po svém nástupu jsem zavedla nový způsob prodeje státního majetku, a to výběrové řízení s aukcí, které se v praxi mimořádně osvědčilo. Příkladem je dnešní úspěch," komentovala výsledek aukce generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. Stát kromě samotné vydražené částky získá ještě zhruba 14 milionů korun na dani z nabytí nemovitosti.

Nejdražší budovou, kterou stát kdy vydražil, zůstává bývalý hybernský klášter v centru Prahy, který před dvěma lety koupila za 790 milionů korun neznámá zahraniční společnost.

Minimální cenu za bývalé sídlo Tuzexu státní majetkový ústav stanovil za 299 milionů korun. Do výběrového řízení přišly celkem tři nabídky, z nichž nejvyšší byla na 299,3 milionu korun. Na výslednou částku 355,1 milionu korun se konečná cena vyšplhala až v rámci samotné aukce.

Stát minimální cenu snížil na 299 milionů korun po předchozím neúspěšném pokusu o prodej. V prvním kole za nemovitost požadoval 390 milionů korun. Tuto sumu však nebyl ochotný nikdo zaplatit.

Podobně loni nenašel nového majitele historický objekt pražské Invalidovny za 637,7 milionu korun. U toho zatím není jasné, zda bude ÚZSVM aukci opakovat. Vše se bude odvíjet od toho, jak dopadne jednání s Národním památkovým ústavem, který o ni projevil zájem.

Dnes vydraženou budovu převedla na ÚZSVM vláda v roce 2015, úřad ji nabízel ostatním organizačním složkám státu, nicméně žádná z nich neprojevila zájem.

Budova v Jeruzalémské ulici je delší dobu opuštěná a její majitel bude do případné rekonstrukce muset investovat desítky milionů korun. Stavba se navíc nachází v památkově chráněné lokalitě, do stavebních prací tak mohou mluvit památkáři.

Dům byl postaven v první polovině 19. století na popud tehdejšího ředitele Stavovského divadla Augusta Stögera. Divadlo, které se uvnitř nacházelo, však nebylo příliš úspěšné a potýkalo se s nízkou návštěvností, budova nakonec putovala do rukou státu, který v roce 1846 v tamních prostorách vytvořil zastavárnu, aukční halu a půjčovnu. V roce 1850 budova dala jméno celé ulici, která se přejmenovala ze Zadní Růžové na U Půjčovny. V poválečné historii v domě sídlila celá řada podniků či úřadů, například zde byl sklad a kanceláře podniku Tuzex, posledním uživatelem byl Úřad průmyslového vlastnictví.

V budově je kromě komerční plochy také 14 bytů. Celkem má pět nadzemních podlaží. Objekt je z poloviny dřevěná vestavba se zděnými obvodovými zdmi, díky čemuž má nový majitel širokou škálu možností, jak vnitřní část přestavět. V areálu je velký sál, který lze využívat na konference.

 

Právě se děje

Další zprávy