Jurečka: Stát začne vyplácet zaměstnancům Liberty náhrady mzdy, přišlo 3900 žádostí

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 6. 2024 9:27
Úřad práce dosud přijal asi 3900 žádostí zaměstnanců huti Liberty Ostrava o náhradu nevyplacené mzdy z celkového počtu 4815. Úřad už začal odesílat první příspěvky.
Ministr Jurečka: Pokud by bylo potřeba zajistit další podporu státu, musel by se změnit zákon.
Ministr Jurečka: Pokud by bylo potřeba zajistit další podporu státu, musel by se změnit zákon. | Foto: Lukáš Bíba

Za tři měsíce stát počítá s tím, že na tyto účely vyplatí i s odvody asi 1,3 miliardy korun. Výdaje bude později uplatňovat jako pohledávku v insolvenčním řízení, řekl po čtvrtečním jednání s vedením huti a ostravského úřadu práce ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Doplnil, že bude jednat s insolvenčním správcem Liberty o tom, zda bude potřeba delší než tříměsíční překlenovací období. Pokud ano, musel by se změnit zákon.

Úřad zaměstnancům vyplatí náhradu za mzdu, kterou nedostali za květen, červen a červenec. Peníze začal prvním pracovníkům posílat už tento čtvrtek. Žádost o příspěvek podalo 3879 zaměstnanců, na zpracování žádostí se podílejí lidé i z dalších poboček úřadu práce v Česku. Vedení úřadu ocenilo to, že někteří zaměstnanci při podávání žádosti dali přednost svým kolegům, kteří jsou ve finanční nouzi. "O nic nepřijdou ani ti, kteří žádají později, výše náhrady je stanovena až do 1,5 násobku rozhodné částky za daný měsíc, což je aktuálně maximálně 65 011 Kč/měsíc," připomněl ředitel úřadu práce Daniel Krištof.

Pokud by bylo potřeba zajistit další podporu státu, musel by se podle Jurečky změnit zákon. Proto chce v příštích 14 dnech jednat se zástupci insolvenčního správce o tom, jak se situace vyvíjí. Pokud bude potřeba, je ministerstvo rychlou změnu zákona připravit, dodal.

"Chci slyšet představu insolvenčního správce o tom, jak chce zachovat výrobu, která tady v současné době běží, případně ji rozšířit tak, aby ideálně, v nějaké co nejbližší možné lhůtě, bylo možné třeba i část těch mzdových nákladů také financovat z vlastních zdrojů," řekl Jurečka. Doplnil, že výdaje, které úřad vyplatí jako náhradu nevyplacené mzdy, bude stát poté uplatňovat jako pohledávku v insolvenčním řízení.

"Situace není jednoduchá, je mimořádná, za poslední desítky let jsme se s tak masivním potenciálním propouštěním zaměstnanců nesetkali," řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Připomněl, že zaměstnanci huti mohou žádat o bezúročnou půjčku 25 000 korun od Moravskoslezského kraje, která má lidem pomoci překonat nejhorší období, než dostanou vyplacené peníze. "K dnešnímu datu o tuto půjčku požádalo téměř 600 lidí," řekl Curylo. Rada kraje podle něj zasedá každý týden, aby půjčky schvalovala. Kraj má na půjčky připraveno 125 milionů korun.

Liberty Ostrava je v problémech od loňska. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Vláda chce najít pro Liberty Ostrava investora. Případný zájemce o odkoupení huti Liberty Ostrava by podle odborníků měl ideálně zároveň získat i firmu Tameh Czech, firmy jsou provázané ekonomicky i technologicky.

Do úpadku poslal hutní podnik Krajský soud v Ostravě v minulém týdnu, učinil tak na základě návrhu, který na sebe podala samotná společnost. Uvedla v něm, že je v platební neschopnosti a její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun. Insolvenčním správcem byla určena společnost TP Insolvence. Insolvenční správce už zahájil první kroky insolvenčního řízení. Jde například o analýzu stavu hutí či jednání s firmou i věřiteli.

Odbory se s vedením zadluženého hutního podniku dohodly na dodatku kolektivní smlouvy. Zaměstnancům zajišťuje zachování mezd ve stávající výši, řekli ředitelka pro personální záležitosti Liberty Ostrava Denisa Sedláčková a předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Dodatek je platný do konce srpna.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Od roku 2019 slezská huť patří Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Spotlight: Důchod podle Jurečky: Jasno je u některých ročníků. Chybí "chlapské slovo" opozice (více ZDE)

Spotlight Aktuálně.cz - Marian Jurečka | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy