Stát čistí komoditní burzy, čtyřem sebral licenci

Kateřina Vokurková Petr Kučera Kateřina Vokurková, Petr Kučera
20. 1. 2014 17:25
Po zásahu ministerstev průmyslu a zemědělství může zůstat jen pět komoditních burz.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Stát v posledních týdnech odebral licenci třem komoditním burzám na českém trhu. Zatímco rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu z konce roku ohledně Komoditní burzy Profit už nabylo právní moci, zatím nepravomocně sebralo ministerstvo zemědělství licenci Komoditní burze Praha a Obchodní burze Hradec Králové.

O licenci od ministerstva zemědělství loni v červnu definitivně přišla 1. Karlovarská komoditní burza, nyní je v likvidaci. Povolení pro komodity spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu jí úřad sebral už v roce 2010.

"Důvodem odebírání licencí je skutečnost, že burzy v dlouhodobém horizontu porušují celou řadu ustanovení zákona o komoditních burzách," uvedla bez bližších detailů ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Dana Večeřová.

V Česku tak může zůstat jen pět komoditních burz - Plodinová burza Brno, Českomoravská komoditní burza Kladno, společnost Hraprako, Komoditní burza Říčany (zaměřená primárně na obchodování s feroslitinami a legovacími kovy) a PXE (dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha, bývalá Energetická burza Praha).

Na konci roku přišla o licenci Komoditní burza Profit. "Proces odebrání licence byl docela rychlý. Proti rozhodnutí jsme podali rozklad, ten byl ale zamítnut," říká předseda burzovní komory profit Ondřej Grohar. Podle něj byl proces netransparentní.

„Omezený provoz během správního řízení nám způsobil ztráty v řádech milionů korun," upřesňuje Grohar. Burza už od konce loňského roku neobchoduje. Nyní zvažuje, zda se obrátí na správní soud.

Energie bez konkurence?

Zatím nepravomocně přišla o licenci na konci roku také Komoditní burza Praha. Ta přitom byla jednou ze tří, která veřejnému sektoru a dalším středním odběratelům umožňuje obchodovat i s relativně menšími objemy energií. Nadále funguje Českomoravská komoditní burza Kladno. Třetí z této kategorie byla právě burza Profit.

„Rozhodnutí považujeme za hrubě nezákonné. Jsme přesvědčeni, že naše dosavadní činnost je plně v souladu se zákonem o komoditních burzách," brání se předseda Komoditní burzy Praha Milan Nejedlý.

Společnost se proti rozhodnutí odvolala, podala takzvaný rozklad. „Do ukončení řízení se nebudeme k otázkám zákonnosti postupu správních orgánů ve správním řízení dále vyjadřovat," dodává Nejedlý. Správní řízení podle něj působí burze velké ekonomické ztráty.

Komoditní burza Praha působí na trhu již od roku 2002, původně se zaměřovala především na agrární komodity, dříví a dřevní hmotu.

Nejedlý připomíná, že obchodování s elektrickou energií a zemním plynem začala Komoditní burza Praha v roce 2012 - po mnoha letech, kdy na českém trhu existovala pouze jedna komoditní burza se zaměřením na energie a drobné odběratele. Podle Novotného teď znovu může skončit konkurenční prostředí.

Zástupci Českomoravské komoditní burzy Kladno se k omezení konkurenčního prostředí během pondělí na dotaz Aktuálně.cz zatím nevyjádřili.

Podle Nejedlého v Česku sice funguje i zmíněná burza PXE, ta je však určená pro velké objemy licencovaných dodavatelů.

Rozšíření? Ne, konec

Zhruba po roce ukončilo ministerstvo zemědělství správní řízení i s Obchodní burzou Hradec Králové, také v tomto případě odebralo licenci.

"Zažádali jsme si o rozšíření obchodování o energie. V reakci na to s námi bylo zahájeno správní řízení ohledně odebrání licence," upřesnil online deníku Aktuálně.cz předseda burzovní komory Obchodní burzy Hradec Králové Petr Neumann.

Rozhodnutí ještě nenabylo právní moci, burza může podat rozklad. Podle Neumanna této možnosti využije.

 

Právě se děje

Další zprávy