Stát bude letos potřebovat na financování státního dluhu 595,8 miliardy korun, přibližně devět procent HDP

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 8. 2022 16:28
Stát bude letos potřebovat na financování státního dluhu 595,8 miliardy korun, přibližně devět procent HDP

Ministerstvo financí (MF) bude letos potřebovat na financování státního dluhu 595,8 miliardy korun, tedy přibližně devět procent hrubého domácího produktu (HDP) . Loni to bylo 690,4 miliardy korun, což představovalo zhruba 11,3 HDP. Vyplývá to z aktualizované Strategie financování státního dluhu, kterou zveřejnilo ministerstvo financí. V dubnové prognóze MF počítalo s částkou 552,1 miliardy korun.

Úprava souvisí s novelou letošního rozpočtu se schodkem 330 miliard korun, kterou koncem července schválila vláda. V březnu Sněmovna schválila letošní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun, výdaje 2,008 bilionu korun. Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat v září. Vláda má v dolní komoře většinu 108 z 200 hlasů, dá se tak předpokládat, že rozpočet projde.

Skutečná potřeba financování pak bude záviset především na skutečném hospodaření státního rozpočtu a také na případných uskutečněných výměnných operacích a zpětných odkupech státních dluhopisů v průběhu druhé poloviny roku 2022 zejména za účelem řízení refinančního rizika a předfinancování splátek státního roku v následujících letech.

 

Právě se děje

Další zprávy