Soud v USA schválil dohody Volkswagenu a Bosche na urovnání sporů o emise

ČTK ČTK
14. 2. 2017 20:05
Dohody automobilky Volkswagen a společnosti Robert Bosch o urovnání dalších sporů souvisejících se skandálem kolem obcházení emisních norem schválil v úterý předběžně americký federální soud. Podle ní zaplatí německá automobilka minimálně 1,22 miliardy dolarů na odškodnění majitelů a na úpravu či odkoupení vozů s motory, které umožňovali manipulovat s emisními testy. Dodavatelem automobilových součástek Robert Bosch má zaplatit 327,5 milionu dolarů. Konečné rozhodnutí soudu by mělo být známo 11. května.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

San Francisco - Americký federální soud v úterý předběžně schválil dohody německé automobilky Volkswagen a společnosti Robert Bosch o urovnání dalších sporů souvisejících se skandálem kolem obcházení emisních norem. Konečné rozhodnutí soudce sanfranciského soudu Charles Breyer vydá 11. května, uvedla agentura Reuters.

Breyer schválil dohodu, podle níž Volkswagen vynaloží nejméně 1,22 miliardy dolarů (31,2 miliardy Kč) na odškodnění majitelů a na úpravu či odkoupení téměř 80 tisíc naftových vozů s třílitrovými motory, které umožňují manipulovat s emisními testy. Pokud by regulátoři neschválili plány na úpravu těchto vozů, mohly by se náklady Volkswagenu vyšplhat na více než čtyři miliardy dolarů.

Volkswagen se již dříve dohodl, že v USA vynaloží až deset miliard dolarů na zpětný odkup 475 tisíc vozů s dvoulitrovými motory. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do naftových vozů instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen přiznal, že tento software po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně 1,2 milionu vozů Škoda.

Soudce rovněž schválil dohodu s německým dodavatelem automobilových součástek Robert Bosch. Ten má zaplatit 327,5 milionu dolarů za urovnání civilních žalob souvisejících s emisním skandálem automobilky Volkswagen.

Bosch byl dodavatelem softwaru, s jehož pomocí Volkswagen manipuloval s testy emisí naftových vozů. Firma nicméně odmítá nařčení, že se na manipulacích vědomě podílela. Ani v dohodě o urovnání žádné pochybení nepřiznala.

 

Právě se děje

Další zprávy