Soud: Lesy nemusí platit miliardy firmě Less & Forest

ČTK ČTK
20. 12. 2013 14:48
Rozsudek Okresního soudu v Hradci Králové dosud není pravomocný.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nemusí zaplatit více než 4,2 miliardy korun, které po ni požadovala zkrachovalá lesnická firma Less & Forest. O rozhodnutí Okresního soudu v Hradci Králové informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

Less & Forest a insolvenční správkyně firmy svůj nárok zdůvodnily údajnou neplatností smluv o komplexních lesnických činnostech a prodeji dříví. Rozsudek dosud není pravomocný.

Okresní soud na návrh právního zástupce Lesů ČR žalobu zamítl pro předčasnost. "Lesy ČR vždy považovaly kroky firmy i insolvenční správkyně za nepodložené a zpochybňování platnosti a účinnosti smluv uzavřených s Lesy ČR za zcela účelové," uvedl ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je pověřený řízením Lesů ČR.

6,36 miliardy

Uplatněný nárok vycházel z tvrzení, že smlouvy o komplexních lesnických činnostech a prodeji dříví pro rok 2011, které firma Less & Forest jako vítěz řádného zadávacího řízení dobrovolně uzavřela a bez výhrad plnila, nejsou právně účinné. Tím se měly Lesy ČR dle tvrzení obsažených v zamítnuté žalobě na úkor společnosti Less & Forest obohatit. Lesy ČR tato tvrzení již dříve odmítly.

Less & Forest požaduje dvěma žalobami po LČR zaplacení celkem 6,36 miliardy korun, soud zatím rozhodl pouze o první z žalob. Less & Forest je členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR. Less & Forest hospodařil na čtvrtině státních lesů a v roce 2012 činily jeho výnosy 4,14 miliardy korun.

Krajský soud v Praze v říjnu schválil reorganizační plán firmy. V jeho rámci má nástupnickou společnost Nový Forest koupit Agrofert miliardáře a šéfa politického hnutí ANO Andreje Babiše za 112 milionů korun. Dva věřitelé se proti rozhodnutí odvolali a o dalším osudu firmy rozhodne Vrchní soud v Praze.

Hradecký krajský soud již ve čtvrtek rozhodl, podnik nemusí platit firmě CE WOOD 3,72 miliardy korun. Firma nárok vůči LČR opírala o údajnou nekalou soutěž, které se podle ní státní podnik dopustil v roce 2005. Rozsudek není pravomocný.

 

Právě se děje

Další zprávy