Nezabavitelné bude už brzy nezabavitelné. Chráněný účet pro dlužníky prošel sněmovnou

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 13. 11. 2020 15:05
Nezabavitelné peníze zřejmě budou moci mít dlužníci v exekuci na zvláštním bankovním účtu. Předpokládá to poslanecká novela občanského soudního řádu, kterou dnes schválila sněmovna. Takzvaný chráněný účet by měl zabránit případné neoprávněné exekuci těchto peněz. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu. Účinná má být od dubna.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Chráněný účet by musela banka založit na žádost dlužníka zdarma, bezplatné bude také vedení konta a vést jej bude za podmínek jeho běžného účtu.

Shromažďovaly by se na něm peníze, které exekuci nepodléhají a které jsou určeny k uspokojování životních potřeb dlužníka a jeho rodiny, stojí v důvodové zprávě předlohy Kateřiny Valachové (ČSSD) a Patrika Nachera (ANO). Dlužník by mohl mít pouze jeden chráněný účet.

Sněmovna navíc schválila pozměňovací návrh Valachové na úplnou ochranu výživného na děti. Odmítla naopak snahu zpravodaje Marka Výborného (KDU-ČSL) zjednodušit kroky ke zřízení konta a zasílání plateb na tento účet a zpřesnit kontrolu a sankce za zneužití chráněného účtu. Piráti prostřednictvím svého poslance Lukáše Koláříka v novele neprosadili zavedení místní příslušnosti exekutorů ani pravidelné zveřejňování různých statistických údajů o exekucích.

Předloha upravuje také jednorázovou výplatu dlužníkovi z jeho obstaveného účtu. Do konce února jde v souvislosti se změnami schválenými kvůli koronavirové krizi o čtyřnásobek životního minima, pak by to měl být znovu dvojnásobek. Poslanecká předloha by částku zvýšila na trojnásobek životního minima. Stanislav Grospič (KSČM) neprosadil ponechání čtyřnásobku životního minima i do budoucna.

Nyní systém funguje tak, že pokud máte exekuce, zaměstnavatel vám ze mzdy strhne exekuční srážky a na účet pošle nezabavitelné minimum. Ačkoliv už název říká, že by se tyto peníze neměly dál zabavovat, na účtu se stanou běžnou hotovostí a i na ně může exekutor sáhnout.

Navíc vedení bankovních účtů, které jsou "postižené" exekucí, stojí více než běžné účty. "Velké banky si za ně účtují v průměru 250 korun měsíčně. A také si účtují většinou 300 korun poplatek za takzvanou součinnost, tedy za každou odpověď exekutorovi, který se dotáže, zda má dlužník na účtu nějaké peníze a kolik," řekl již dříve Aktuálně.cz Daniel Hůle z Člověka v tísni, který pomáhá lidem s finančními problémy. Bankovní účet tak může dlužníky vyjít pěkně draho.

Většina organizací, které se zabývají problémem exekucí, návrh oceňuje. Říkají, že konečně se vyřeší absurdní situace v českém právu. "Zřízení chráněných účtů vítám. Dlužníci si tak budou moci normálně posílat peníze z účtu na účet a platit platební kartou. Je to základní věc, kterou jim upíráme. Nyní musí kvůli zaplacení složenek běžet na poštu, kam se třeba v případě, kdy pracují na dvanáctihodinové směny, ani včas nedostanou," říká Petr Schneedörfler ze spolku Lighthouse, který pomáhá lidem ve výkonu trestu, mimo jiné s jejich případnými dluhy.

 

Právě se děje

Další zprávy