Aféra Volkswagenu se týká 1,2 milionu škodovek. Německá prokuratura zahájila vyšetřování Winterkorna

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 9. 2015 17:55
Rozsáhlý skandál falšování emisních testů německé automobilky Volkswagen se týká ve světě celkem 11 milionů aut, z toho 2,1 milionů vozů Audi a 1,2 milionů vozů Škoda Auto. Uvedla to sama společnost, která zároveň dočasně zbavila funkce šéfy výzkumu a vývoje značek VW, Audi a Porsche. Německá prokuratura mezitím zahájila vyšetřování bývalého generálního ředitele Martina Winterkorna s cílem zjistit, kdo je za skandál zodpovědný.
Martin Winterkorn, bývalý generální ředitel Volkswagenu.
Martin Winterkorn, bývalý generální ředitel Volkswagenu. | Foto: Reuters

Wolfsburg - Manipulace s emisemi naftových motorů se týkají po celém světě zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto. ČTK to v pondělí sdělil mluvčí společnosti Jozef Baláž, který tak potvrdil zprávu agentury Reuters. Uvedl také, že firma plánuje svolat dotčená auta do servisů k technické úpravě.

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen, který minulý týden přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut.

Baláž uvedl, že v rámci Škody Auto jde o dříve vyrobené vozy s motorem řady EA 189. Dotčená vozidla jsou podle něj bezpečná a schopná každodenního provozu. Automobilka nicméně jejich majitele svolá do autorizovaných servisů, kde budou provedena příslušná technická opatření, na kterých firma nyní pracuje. Náklady na technická opatření převezme koncern Volkswagen.

Baláž rovněž upozornil, že všechny nové vozy značky Škoda s dieselovým pohonem nabízené v Evropské unii splňují zákonné požadavky a předpisy v oblasti životního prostředí.

Zpráva přišla ve stejný den, kdy němečtí prokurátoři zahájili vyšetřování bývalého generálního ředitele Volkswagenu Martina Winterkorna. Vyšetřování se zaměří na podezření z podvodu při prodeji vozů, které falšovaly údaje o emisích. Oznámil to v pondělí úřad prokurátora.

Zpráva přišla ve stejný den, kdy automobilka přiznala, že softwarem umožňujícím falšovat při testech údaje o emisích bylo vybaveno i zhruba 2,1 milionu vozů Audi a 1,2 vozů automobilky Škoda Auto, uvedla agentura Reuters.

Winterkorn minulý týden rezignoval po téměř devíti letech ve funkci, i když tvrdí, že o manipulacích výsledků testů nic nevěděl. Vyšetřování má podle prokuratury zjistit, kdo byl za skandál zodpovědný.

Prokuratura již obdržela řadu trestních oznámení, včetně jednoho přímo od Volkswagenu, který však nejmenoval žádné podezřelé, napsaly agentury AP a Reuters.

Podle agentury Reuters mezitím správní rada automobilky dočasně zbavila funkce mimo jiné také šéfy výzkumu a vývoje značek VW, Audi a Porsche.

Dozorčí rada Volkswagenu v pátek oznámila jméno nového generálního ředitele, kterým se stal Matthias Müllar, dosavadní šéf divize Porsche, a uvedla, že aktivity koncernu v USA, Kanadě a Mexiku bude nově řídit Winfried Vahland ze Škody Auto.

Skandál vypukl před více než týdnem, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (438 miliard Kč).

Skandál již začaly vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob. Volkswagen přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut.

 

Právě se děje

Další zprávy