Šéf WTO varoval před recesí. Zabraňte obchodní válce, ještě je čas, apeloval na členské země

ČTK ČTK
5. 3. 2018 21:18
Plány amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit cla na ocel a hliník znepokojují vedení Světové obchodní organizace (WTO).
Roberto Azevedo.
Roberto Azevedo. | Foto: Reuters

Ženeva/Washington - Generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo v pondělí vyzval členské státy, aby zabránily vzniku obchodní války, která by mohla uvrhnout světovou ekonomiku do recese. Za obavami z obchodní války stojí plány amerického prezidenta Donalda Trumpa na uvalení cel na ocel a hliník. Trump nicméně uvedl, že vypuknutí obchodní války v důsledku nových cel neočekává.

Americký prezident hodlá tento týden oficiálně oznámit zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz ocele a ve výši deseti procent na dovoz hliníku. Evropská komise již varovala, že bude na zavedení těchto cel reagovat protiopatřeními.

"Musíme vynaložit veškeré úsilí k tomu, abychom zabránili pádu prvních dominových kostek (v obchodní válce). Ještě na to je čas," uvedl Azevedo. "Ve světle nejnovějších prohlášení týkajících se obchodní politiky je jasné, že nyní existuje mnohem vyšší a reálné riziko spuštění eskalace obchodních bariér po celém světě," dodal.

Azevedo již v pátek zdůraznil, že obchodní válka není v ničím zájmu. "Jakmile se vydáme touto cestou, bude velmi obtížné změnit směr. Princip oko za oko nás všechny připraví o zrak a uvrhne svět do hluboké recese," uvedl šéf WTO v dnešním prohlášení.

Trump minulý týden na twitteru napsal, že pro Spojené státy, které v obchodování s téměř každou zemí přicházejí o miliardy dolarů, jsou obchodní války "dobré" a lze je snadno vyhrát. Dnes americký prezident prohlásil, že vznik obchodní války neočekává, ačkoli od nových cel na ocel a hliník nehodlá ustoupit.

Trumpovy plány na nová cla přitom způsobily poprask mezi vedením republikánů. Lídři vládní strany v pondělí vyzvali prezidenta, aby od svého záměru s ohledem na americkou ekonomiku upustil.

"Máme extrémní obavy z důsledků obchodní války a vyzýváme Bílý dům, aby v tomto plánu nepokračoval," uvedl podle agentury Reuters předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan prostřednictvím své mluvčí. Další přední republikáni v Kongresu Trumpa vyzvali, aby případná cla použil pouze s mírou a výběrově na "neférově dovážené produkty".

 

Právě se děje

Další zprávy