Šéf OKD odmítl výzvu, aby Paskov těžil do roku 2016

Domácí ČTK Domácí, ČTK
22. 9. 2013 14:37
Pokud náklady ponesou jen majitelé, zavřou důl na konci 2014, prohlásil
Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost OKD nebude pokračovat v těžbě uhlí v dole Paskov po roce 2014, pokud by to musela firma financovat sama. Nechce dotovat ztrátový provoz.

V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil generální ředitel a předseda představenstva OKD a zároveň výkonný ředitel NWR Ján Fabián.

Odmítl tak návrh prezidenta Miloše Zemana a premiéra Jiřího Rusnoka, kteří se na sobotní schůzce dohodli usilovat o prodloužení těžby nejméně do roku 2016. Podle politiků by těžbu měl platit pouze majitel dolu, tedy společnost OKD, bez přispění státu.

"Nemůžeme se bavit o variantě, kdy my budeme dotovat, financovat něco, co je ztrátové," řekl v České televizi Fabián. Zdůraznil, že platné rozhodnutí představenstva společnosti ukládá uzavřít Důl Paskov do konce roku 2014. "Je to jednoznačná varianta, kterou přijal statutární orgán společnosti," dodal Fabián.

Šéf OKD prohlásil, že žádný podnikatelský subjekt není schopen rentabilně uhlí v Dole Paskov dobývat a tento důl se ziskem provozovat. "Při současných cenách uhlí a očekávané ekonomické situaci ani jiná varianta možná nebyla," poznamenal Fabián s dorazem na to, že ceny uhlí jsou nyní o polovinu nižší než před dvěma lety.

Varianty ukončení těžby přitom prý byly dvě-důl zakonzervovat nebo technicky zlikvidovat. Pokud by společnost důl pouze zakonzervovala, vyšlo by jí to ročně na 100 až 200 milionů korun. Proto nyní vedení OKD uvažuje o druhé variantě.

Podle něj uzavření dolu vyjde společnost na jednu až 1,5 miliardy korun. "Z toho 500 milionů korun vyjde na technickou uzávěrku dolu, zhruba 700 milionů korun pak půjde na sociální program," dodal Fabián.

Fabián: Zaměstnanci mají čas se připravit

Zaměstnanci mají podle něj dostatek času se na ukončení těžby připravit. "Dáváme jim jistotu, že mají 28 měsíčních platů. Hovoříme o 16 měsících práce za mzdu, která je o 50 procent vyšší než průměr v Moravskoslezském kraji. Nad rámec toho je odstupné dvanáctinásobek měsíčních platů, které u nás průměrně dosahují 35 tisíc korun," vypočítal Fabián a zopakoval slib, že firma dodrží závazek ze stávající kolektivní smlouvy, která vyprší na konci letošního roku.

Ne všichni ze zhruba 2500 zaměstnanců Dolu Paskov přijdou o práci. "Některým kolektivům nabízíme přesun na jiné doly v karvinské části. Šlo by zhruba o 400 až 750 lidí, kteří budou přecházet v následujících měsících," poznamenal Fabián a dodal, že už nyní začínají propouštět agenturní pracovníky.

Dalších 300 až 700 lidí bude v Dole Paskov pracovat i v roce 2015, kdy budou mít na starost činnosti související s ukončením těžby a technologickou likvidací dolu.

Vedení OKD také počítá s tím, že někteří lidé přijmou odstupné a jiní odejdou do předčasného důchodu. Propouštění by se tak prý týkalo maximálně 1200 až 1400 horníků.

Problém Dolu Paskov je v příliš nákladné těžbě. Zatímco náklady za jednu vytěženou tunu dosahují podle Fabiána 4300 korun, na trhu se průměrně prodává za 2570 korun za tunu. Roční ztráta tak jen na tomto dolu dosahuje 1,5 miliardy korun. Celá OKD se v letošním prvním pololetí propadla do ztráty 3,7 miliardy korun. "Ztráta za celý rok se může pohybovat v jednotkách miliard," připustil šéf OKD.

Fabián také odmítl stížnosti, že společnost do těžby nedávala ani korunu. "Investice za posledních pět let činily 27 miliard korun, dalších 36 miliard korun jsme odvedli státu na daních," vypočítal Fabián.

Řešení: Prodej OKK

Majitel OKD, společnost NWR, chce svou finanční situaci řešit také prodejem Ostravsko-karvinských koksoven OKK. Fabián v neděli uvedl, že transakce bude dokončena ještě letos.

"Jsme ve finální fázi diskuze s potenciálními zájemci. Předpokládám, že v následujících měsících to bude vyřešené a transakce dokončena," řekl Fabián a dodal, že prodej bude dokončen do konce letošního roku.

Součástí kupní smlouvy podle něj má být i závazek nových vlastníků odebírat určité množství koksovatelného uhlí od OKD. "To je jeden ze základních pilířů nastavení smlouvy s novým vlastníkem OKK, aby tam byly garantované určité objemy, které budou odebírány z OKD do budoucna. Nepředpokládáme, že by se prodejem OKK výrazně změnila struktura odběratelů," poznamenal Fabián.

Stát chce těžbu do roku 2016

Zástupci státu se kvůli situaci v Moravskoslezském kraji chtějí v úterý sejít se představiteli OKD. Na jednání by měl být i prezident Zeman.

Stát bude této schůzce s OKD usilovat o prodloužení těžby v dole Paskov nejméně do roku 2016, na kterou by však nedoplácel. Majitel dolu v týdnu oznámil, že jej chce zavřít právě do konce roku 2014.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala je i vlastníkem společnosti Economia, která v nedávné době převzala firmu Centrum Holdings, vydavatele deníků Aktuálně.cz a Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy