Šéf Mitsubishi končí ve funkci kvůli aféře s manipulacemi. Chyby přiznala i Suzuki

ČTK ČTK
18. 5. 2016 12:01
Rozhodnutí odejít z funkce dnes kvůli manipulacím s údaji o spotřebě pohonných hmot oznámil prezident japonské automobilky Mitsubishi i jeho náměstek. Špatné testování emisí a spotřeby aut dnes přiznala další japonská automobilka Suzuki Motor.
Tetsuro Aikawa
Tetsuro Aikawa | Foto: Reuters

Tokio - Prezident japonské automobilky Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa kvůli skandálu kolem manipulací s údaji o spotřebě pohonných hmot odstoupí z funkce. Oznámila to dnes podle agentury AFP automobilka. Rozhodnutí nabude platnosti 24. června. Kromě Aikawy skončí ve funkci i jeho náměstek.

Aikawa se funkce prezidenta a provozního ředitele Mitsubishi ujal loni v červnu. Novinářům dnes podle agentury AP řekl, že vyšetřování aféry kolem manipulací dovede do konce.

Automobilka v dubnu přiznala, že její zaměstnanci manipulovali u některých modelů s testy spotřeby paliva a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Metody testování spotřeby odporující japonským předpisům prý firma používala od roku 1991. Akcie Mitsubishi se po rozhoření skandálu propadly o více než 30 procent.

Japonský list Nikkei ještě před dnešním sdělením automobilky napsal, že Aikawu dočasně nahradí předseda správní rady a generální ředitel automobilky Osamu Masuko. Dvojí funkci podle podle listu zastával do chvíle, než další japonská automobilka Nissan Motor dokončí převzetí zhruba třetinového podílu v Mitsubishi za zhruba 237,4 miliardy jenů (téměř 52 miliard korun). Firmy se na této transakci dohodly minulý čtvrtek.

Špatné testování emisí a spotřeby aut u svých 16 modelů prodávaných v Japonsku dnes mezitím přiznala další japonská automobilka Suzuki Motor.

 

Právě se děje

Další zprávy