Rusnokův test skončil pravicovým vetem, pod stůl nepadá

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
9. 8. 2013 9:30
Návrh omezující podporu obnovitelných zdrojů prošel, ale ne ve zrychleném jednání
Foto: Reuters

Praha - Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh zákona, který omezuje podporu obnovitelných zdrojů energie uvedených nově do provozu. Návrh také stanovuje strop pro příspěvek, který platí spotřebitelé.

Ekologické organizace s omezením podpory nesouhlasí. Vláda navrhovala, aby Sněmovna schválila novelu ve zrychleném režimu již v prvním čtení, tento postup ale vetovaly kluby ODS a TOP 09. Zdůvodnily to tím, že vláda Jiřího Rusnoka v materiálu učinila změny, které zhoršují pozici ČR vůči Bruselu.

Šlo o první návrh zákona, který do poslanecké sněmovny poslala Rusnokova vláda a zároveň jediný, kterému se dávala výrazná šance na úspěch, když návrh začal vznikat již za Nečasovy vlády.

Exministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) vládě ve čtvrtek mimo jiné vyčetl, že v původním materiálu například nikdo nenavrhoval prodloužení solární daně. Kdyby současná vláda do materiálu nezasáhla, pak by podle něj bylo možné předlohu schválit už během prvního čtení.

Podle projednávaného materiálu se má odvod solární daně vztahovat na elektřinu vyrobenou od 1. ledna 2014 po dobu trvání práva na výrobu elektřiny, a to v elektrárnách uvedených do provozu od 1. ledna do 31. prosince 2010.

Jde o první návrh zákona, který poslancům předložila úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Na jeho schválení tlačí čas. Pokud by zákon nevstoupil v platnost před koncem října, musel by Energetický regulační úřad stanovit cenu elektřiny pro příští rok podle dosavadních pravidel, což by zřejmě vedlo k dalšímu zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, který platí spotřebitelé.

Urban: zasedneme brzy

Čtvrteční veto poslaneckých klubů ODS a TOP 09 znamená, že Sněmovna nemohla schválit návrh okamžitě, ale dostane ho k projednání hospodářský výbor a výbor pro životní prostředí. Pak budou následovat druhé a třetí čtení.

Předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD) ujistil, že výbor je připraven zasednout nad zákonem co nejdřív.

Výbor se podle něj pokusí upravit novelu tak, aby nebyla v rozporu s pravidly EU, ale aby i nadále směřovala k omezení podpory obnovitelných zdrojů. Poslanci zkrátili lhůtu pro projednání ve výborech na pět dní.

Podle návrhu by se od 1. ledna 2014 měla zastavit provozní podpora pro nová zařízení, která vyrábějí elektřinu ze slunečního záření nebo z bioplynu.

O rok později by se měla zastavit podpora pro nové projekty, kde trvá výstavba delší dobu, typicky vodní a větrné elektrárny. Již existujících obnovitelných zdrojů, které elektřinu do sítě dodávají, se zastavení podpory nedotkne.

Návrh počítá se stanovením stropu pro příspěvek, který na podporu obnovitelných zdrojů platí lidé v cenách elektřiny. Letos je tento příspěvek 583 korun za megawatthodinu elektřiny, od příštího roku by měl činit nanejvýš 495 korun za megawatthodinu.

Podpora biometanu se má vztahovat jen na biometan vyrobený do konce letošního roku.

Normu kritizují ekologické organizace. Vadí jim především to, že zatímco obnovitelné zdroje o podporu přijdou, nadále ji budou moct čerpat zařízení, která vyrábějí v kogeneraci teplo a elektřinu, nebo spalovny odpadu.

 

Právě se děje

Další zprávy