Rubl posiluje. Ruské bance Trust ale hrozí krach

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 22. 12. 2014 15:04
Ruskou měnu momentálně povzbuzují stoupající ceny ropy i opatření vlády, která mají zklidnit situaci na trhu. V ruském bankovním sektoru ale postupně narůstají problémy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Rubl zahájil nový týden růstem k euru i vůči americkému dolaru. Ruskou měnu podpořily zejména vyšší ceny ropy a také vládní opatření ke zklidnění situace na finančních trzích. Vzhůru zamířily i tamní akcie. Ruská centrální banka nicméně v pondělí také oznámila, že uvalila nucenou správu na domácí banku Trust, které hrozí krach.

Rubl k dolaru krátce po začátku pondělního obchodování zpevnil o 3,6 procenta na 56,33 rublu za dolar. Vůči euru posílil dokonce o 4,5 procenta na 69,06 rublu za euro. Index ruských akcií RTS pak vykazoval nárůst o 5,7 procenta na zhruba 812 bodů.

Záchrana před krachem

Na ruský bankovní sektor nicméně negativně dopadají jak západní sankce, tak i současné směřování ruské ekonomiky do recese.

Ruská centrální banka v souvislosti se snahou stabilizovat domácí finanční trh uvalila nucenou správu na finanční ústav Trust. Na záchranu firmy před krachem vynaloží 30 miliard rublů (12 miliard Kč), informovala o tom agentura AFP.  Trust je podle objemu aktiv 29. největší bankou v Rusku.

"(Opatření) umožní společnosti Trust pokračovat v plynulých platebních operacích. Všichni klienti banky, včetně majitelů vkladů, mohou využívat její služby jako obvykle," uvedla centrální banka. Podle agentury Reuters jde o první záchranu tohoto druhu za současné krize rublu.

Firma byla podle agentury Bloomberg v minulosti součástí impéria bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Ten byl v roce 2005 odsouzen k mnoha letům vězení za daňové úniky a zpronevěru a jeho ropná společnost Jukos byla rozdělena a zestátněna.

Centrální banka uvedla, že brzy vybere investora, který bude mít záchranu Trustu na starosti. S největší pravděpodobností půjde o některou velkou domácí banku. Podle agentury AP centrální banka neupřesnila, zda potíže Trustu souvisejí s propadem rublu.

Dolní komora ruského parlamentu minulý týden v pátek přijala návrh zákona o státní podpoře bankovního sektoru. Významné banky, které budou ohroženy západními sankcemi proti Rusku kvůli ukrajinské krizi a nynějšími otřesy na domácích finančních trzích, mohou podle zákona od státu dostat celkem až bilion rublů (401 miliard Kč).

Soustavný propad rublu

Na ruský bankovní sektor negativně doléhají západní sankce, které velkým bankám omezily přístup na mezinárodní finanční trhy, takže se jim prudce zvýšily náklady na vlastní financování. Situaci bank podkopává i směřování ekonomiky do recese a nynější prudký propad rublu.

Ruská měna začátkem minulého týdne pokračovala v oslabování, v úterý se dostal až na 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro. Později sice rubl část hlubokých ztrát smazal, od začátku letošního roku ale stále vykazuje vůči dolaru propad o zhruba 45 procent.

Ruská měna se dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy. Ruská vláda na konci minulého týdne představila řadu opatření ke stabilizaci trhu, včetně dalšího prodeje deviz, podpory kapitálu bank, posílení likvidity rublu a zlepšení regulace s cílem omezit spekulativní transakce.

 

Právě se děje

Další zprávy