Jak vydělat na Rusku? Investujte do energetiky a makléře

Tereza Holanová Jiří Hovorka Tereza Holanová, Jiří Hovorka
19. 12. 2014 18:30
Lidé by se do obchodování rozhodně neměli pouštět na vlastní pěst, ani by kvůli tomu neměli vybírat rodinné úspory. Rizika jsou totiž vysoká.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Zatímco pro většinu ruských domácností znamená současný propad rublu nejistotu a vyšší ceny, investoři z Česka mají příležitost zbohatnout. Musí ale přitom mít na paměti, že jde o spekulaci s vysokou mírou rizika, a rozhodně by neměli spoléhat jen na svůj úsudek. Důvodem jsou například nepředvídatelná politická rozhodnutí.

Jestliže chce investor přesto zkusit štěstí a má "volných" několik desítek tisíc korun, o které může přijít, tak experti doporučují hlavně cenné papíry ruských energetických podniků.

Podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře by investoři měli hledat společnosti, které budou mít příští rok dostatečné příjmy v zahraniční měně a kterým naopak nehrozí problémy se splácením závazků v cizině. "Takže i zde se oklikou dostáváme k tomu, že ve výběru budou převažovat energetické podniky, například Lukoil nebo Gazprom," říká.

"Pokud bych musel vybrat z individuálních ruských akcií, zvolil bych silného hráče z bankovního sektoru," přidává svůj tip Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Vsaďte na index

Investoři by se naopak měli vyhnout firmám, které se v Rusku zaměřují čistě na domácí poptávku, to znamená například na poskytování půjček domácnostem. "Při investicích do konkrétních společností bych příliš nespekuloval na malé rizikovější firmy," uvádí analytik společnosti X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Ten také - stejně jako Sklenář - radí, aby se investoři spíše než na jednotlivé podniky zaměřovali na trh jako celek. Zmiňuje třeba hlavní ruský akciový index MICEX, který je podle něj pro malého investora nejpřístupnější. Součástí tohoto indexu jsou například akcie leteckého dopravce Aeroflot, ropných gigantů Lukoil, Rosneft a Novatek, těžební společnosti Polymetal či bank VTB a Sberbank.

"Tento index není nijak rozsáhlý. Jeho tržní kapitalizace (tedy celková hodnota akcií, pozn. red.) je menší než společnosti Apple," doplňuje Tyleček.

Na vlastní pěst v žádném případě

Kdo se rozhodne pro investici do ruských akcií - ať už přímo, nebo přes podílové fondy - měl by se rozhodně vyhnout investování na "vlastní triko" tak, že si sám najde nějaký obchod přes internet. "Bez zkušeností bych na něco takového z pohledu malého investora ani nepomyslel," říká Tyleček. Miliardové ztráty českých firem v Rusku jsou podle něj mementem toho, že kdo riskuje, musí počítat i se ztrátou.

"Rozhodně nedoporučuji obchodování na vlastní pěst, pokud nemá investor dlouholeté zkušenosti. Ideální je konzultovat nákupy individuálně s osobním makléřem," souhlasí Hatlapatka. Nákupy ruských akcií jsou podle něj velmi rizikové a investoři bez kvalitního analytického zázemí by se do nich určitě neměli pouštět.

Vydělat lze i na pohybech měny

Další možností je spekulace na zdražení rublu. Uveďme si příklad. Pokud se tuzemský investor rozhodne "dát do hry" 50 tisíc korun a vymění je za rubly, tak nyní při kurzu 37 Kč za 100 rublů získá přibližně 135 135 rublů.

Ty si nechá do té doby, než ruská měna opět posílí a kurz se dostane například na 50 Kč za 100 rublů - což znamená, že bude ruská měna pro Čechy dražší a za každý rubl naopak dostanete více korun. Pokud se nyní investor rozhodne svých 135 135 rublů vyměnit zpět na koruny, tak při novém kurzu dostane nějakých 67,5 tisíce korun.

Tyleček uvádí, že sám by například o nákupu rublů uvažoval v případě, pokud by věděl, že je v budoucnu bude potřebovat.

Podle Sklenáře se teď může vyplatit krátkodobá velká spekulace jakýmkoliv směrem. Když by tedy nejistota na trhu naopak opět zhoustla, tak mohou majitelé rublů podobným způsobem měnu vyměňovat za eura nebo dolary, a až rubly znehodnotí, tak je nakupovat zpět.

"Drobnému investorovi, který se tomu nevěnuje naplno a k celému obchodu nepřistupuje jako k velké spekulaci, bych to ale v žádném případě nedoporučil," tvrdí Sklenář a podobný názor má i Hatlapatka. Takzvaný short-selling, jak se podobná operace nazývá, je podle něj jen pro opravdové spekulanty.

"Poté je skutečně možné i o takových obchodech uvažovat, při současné velké volatilitě (tedy kolísání, pozn. red.) jsou k tomu dobré podmínky," dodává.

Neúspěch může vyjít draze

Jak ale každý z oslovených expertů několikrát opakuje, na výnosy z investice do ruských aktiv rozhodně nelze spoléhat. "Úspěch do značné míry závisí na politických, a tedy těžce odhadnutelných, rozhodnutích," myslí si Tyleček.

Rusko nedokázalo dřívější zvýšené příjmy z ropy přetavit do smysluplných projektů, říká profesor ekonomie Michal Mejstřík, a to nynější krizi umocňuje.
13:54
Rusko nedokázalo dřívější zvýšené příjmy z ropy přetavit do smysluplných projektů, říká profesor ekonomie Michal Mejstřík, a to nynější krizi umocňuje. | Video: DVTV

Stejně tak podle něj není jisté, kdy se dostaví zmiňovaný růst. "V extrémním případě může být za rok vše v pohodě. Na druhou stranu v případě nové studené války nemusí desítky let stačit," uvádí.

Na rizika důrazně upozorňuje i analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. "Ruský investiční trh je stále velmi netransparentní. Nezkušení investoři by se mu raději měli vyhnout a zaměřit se na jiná aktiva," říká s tím, že hrozí ztráta kapitálu. Jako důvod zmiňuje hlavně obrovské kolísání jak kurzu rublu, tak ruských akcií. "Každý den sledujeme pohyby o několik procent," připomíná.

Pokud investor další vývoj odhadne správně, tak podle ní může vygenerovat zajímavý zisk už za několik dní. "Avšak pokud se zmýlí, tak může na zotavení hodnoty svého portfolia čekat i měsíce nebo roky," varuje. "Odradil bych každého, kdo chce na Rusko vsadit všechny rodinné úspory," zdůrazňuje proto Sklenář.

Obecně ve světě investic platí pravidlo, že do rizikových investic mohou jít jen peníze, o které mohu přijít. Rozhodně by se do spekulací na výdělek z ruské krize neměly investovat například peníze, které slouží jako rezerva pro případ výpadku příjmu ze zaměstnání. Stejně tak by se takto neměly investovat třeba peníze lidí těsně před důchodem určené jako přilepšení k penzi.

 

Právě se děje

Další zprávy