Rok eura: Měnovou kocovinu tlumí v "Blave" šálkem punče

Karel Toman
3. 1. 2010 15:01
Reportáž: Od zamrzlé míchačky přes dunajské UFO až k obrozeneckému Big Macu

Bratislava - "Euro?" procedí přes knír a kouřící cigaretu Martin, jeden z dělníků na rozkopaném nádvoří bratislavského hradu. "To je len pre tých, čo bývajú tu hore," ukáže bradou na hrdou dominantu města nad Dunajem.

Parta modrých kabátů s nápisem Váhostav na zádech tu právě rozdělává oheň pod zamrzlou míchačkou. Hrad nad nimi svítí novotou a na jeho opravené fasády se v poryvech ledového větru snášejí první vločky letošní zimy.

Skoro 80 procent obyvatel země pod tímto pevným srdcem Slovenska hodnotí přijetí eura pozitivně, prozradil nedávno průzkum agentury Focus. Naši východní sousedi se tak rok po vstupu do elitního klubu eurozóny stali první zemí "šestnáctky", kde podpora nové měny po jejím přijetí roste.

V ulicích předvánoční "Blavy" to ale tak jednoznačně nevypadá.

Cena za eurozónu: 4 koruny na šálku kávy

Taky Jurajovi v puse poklidně vězí cigareta pod úctyhodným knírem. Při otázce na rok s eurem však rychle vyfoukne kouř z okna svého taxíku a vyhrkne ze sebe dvojslovnou větu. Publikovatelná z ní je jen předložka "na".

"Od té doby, co máme euro, mám pocit, že stále nemám peníze," shrnuje dojem, který opakují snad všichni oslovení Bratislavané.

"Co z toho, že máme euro, když nám dají málo vydělat," myslí si Martinův spolupracovník nahoře na hradním staveništi. "Vydělám si stejně, ale víc utratím," souhlasí v trafice pod bratislavským mostem Anka, modrooká prodavačka s majestátním Dunajem a slavnou mostní "UFO" kavárnou za zády.

"Penízky se teď opravdu rozkutálejí rychleji," potvrzuje i čtveřice účastníků improvizované debaty, kterou Aktuálně.cz uspořádalo nad horkým punčem u stánku svátečního trhu na Hviezdoslavově námestí. "Řeknete si no co, je to jen dvacet a nebo padesát centů. Když to ale přepočítáte, řeknete si do čerta, to je dost peněz," uvažuje prodavačka Eva a na kalkulačce přepočítává cenu punče z eura dvacet na 36 korun staré měny.

V tomto ohledu Bratislava potvrzuje závěr zmíněného průzkumu, podle kterého si 57 procent Slováků myslí, že euro přineslo zdražení. A podle místních ne poslední.

"Zdražilo všechno, my jsme taky zdražovali," přiznává Lukáš, manažer baru v Falkenstein Hotelu Bratislava. Před přijetím eura stála u něj v baru káva 75 korun. Teď stojí v přepočtu 79 slovenských korun.

Skutečný přechod na euro přijde až na Nový rok

Jinak ale urostlý mladík hodnotí euro pozitivně. "Je to pro nás výhodnější, nemusíme směňovat, což je výhodné i pro naše hosty. Jen pro ty, kde euro nemají, jako je Maďarsko a Česko, je to teď u nás trochu dražší," uvažuje. Podle něj je nemalým plusem také fakt, že v ulicích skončila šmelina korun za euro a naopak.

Ministr Slovenska Ján Počiatek při shcválení definitivní parity pro vstup Slovenska do eurozóny
Ministr Slovenska Ján Počiatek při shcválení definitivní parity pro vstup Slovenska do eurozóny | Foto: Reuters

To taxikář Juraj promlouvá hlavně za tu část Slováků, kterým vadí hromady mincí obtěžkávající už rok jejich kapsy.

"Osm druhů mincí, kdo to kdy viděl! Před eurem jsme ignorovali padesátníky a teď máme v jednocentovkách vlastně třicetníky. Je vidět, že v tom Bruselu sedí samí nepraktičtí lidé," zlobí se Juraj, kterému se víc líbily staré slovenské bankovky.

Ekonomové na Slovensku se spíš než o estetiku platidla přou, zda jeho přijetím tamní ekonomika neztratila kurzový polštář, kterým by tlumila tvrdý dopad krize. Obyčejní Slováci ale mají strach z konce roku. Tehdy totiž přestane platit povinné duální zobrazování cen v eurech a korunách.

"To teprve uvidíte, jak půjde všechno nahoru," zvedá varovně obočí taxikář Juraj. "Straší," namítá o kus dál v provoněném stánku vánočního trhu prodavačka Eva a vkládá palačinku do mikrovlnné trouby. "Stoprocentně zdraží," oponuje však host u pultu. "Jestli se zvýší mzdy? Slibují, ale ne," dodává.

Přestat počítat v šilinkách a víc myslet

Z nedalekého podstavce se jejich směrem upřeně dívá buditel Pavol Orság Hviezdoslav, jakoby chtěl jejich hovor zachytit svým těžkým bronzovým perem. Anebo se možná jen snaží z výkladu rohové restaurace Mc Donald's opsat cenu světově uznávaného mezinárodního měřítka kupní síly - hamburgeru Big Mac. Na obrozencově náměstí je k mání přesně za 4 eura, tedy 120,5 slovenských korun.

Některé obchody a mobilní operátoři sice dopředu ohlašují, že duální zobrazování cen si ponechají, skutečný přechod na euro přesto čeká mnohé Slováky teprve po Novém roce. "Já budu přepočítávat na koruny asi až do smrti," přiznává trafikantka Anka, že si na novou měnu stále nemůže zvyknout.

Sebevědomá čtyřicátnice Miriam v červeném kabátu a moderních brýlích se ale budoucnosti nebojí. "Je to všechno v hlavě," říká ve foyer bratislavské centrály Tatra Banky, kde pracuje jako zaměstnankyně klientského servisu.

"Když se v Rakousku zeptáte lidí nad padesát let, jestli přemýšlejí v eurech nebo šilinkách, odpoví vám, že v šilinkách," připomíná naše společné sousedy, kde začalo euro virtuálně platit už před deseti lety a skutečně pak v roce 2002.

Slovensko-český debatní kroužek na Hviezdoslavovom námestí se nakonec ještě chvíli bez jednoznačného závěru pře, jestli Slováci letos kvůli euru přece jen koupí pod stromeček míň dárků než vloni, nebo ne. "Aspoň lidi budou víc přemýšlet, za co utrácí," choulí se do kapuce s kožešinou mladá žena. "A že ani stát si už nemůže dovolit platit všechno," fouká si do punče.

 

Právě se děje

Další zprávy