Rekordní listopad, přebytek obchodní bilance překvapil

Ekonomika Ekonomika
6. 1. 2014 9:26
Obchodní bilance ČR dosáhla v listopadu přebytku ve výši 38,7 miliardy korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Obchodní bilance České republiky dosáhla v listopadu minulého roku přebytku ve výši 38,7 miliardy korun, na trhu se čekal výsledek ve výši 35 miliard. Jde o historicky nejvyšší listopadový přebytek, oznámil Český statistický úřad.

„Ještě překvapivější je růst dovozů respektive vývozů. Dovozy vzrostly meziročně o 6,3 %, vývozy pak o 7,4 %. Námi odhadovaná tempa byla 4,3 % a 3,9 %,“ říká Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

V důsledku devizových intervencí ČNB analytici Raiffeisenbank očekávali rychlejší růst dovozů, než vývozů, což se ve skutečnosti nijak dramaticky nepromítlo.

„Pozitivním jsou rovněž i rychlá tempa růstu dovozů i vývozů, což svědčí o tom, že zahraniční obchod nabírá na tempu. Celkově i nadále zůstává vnější rovnováha silnou stránkou české ekonomiky,“ dodává Franče.

Meziměsíčně po sezónním očištění se vývoz zvýšil o 2,8 % a dovoz o 0,3 %.

Celkový výsledek zahraničního obchodu podle statistiků příznivě ovlivnilo snížení deficitu chemických výrobků, potravin a živých zvířat, pomohlo i zvýšení aktiva u polotovarů, materiálů a průmyslového spotřebního zboží. Schodek se prohloubil u obchodu s minerálními palivy, nápoji a tabákem. V porovnání s listopadem 2012 zůstalo beze změny kladné saldo u strojů a dopravních prostředků a u surovin.

Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně stoupl o 7,6 procenta, přičemž se zvýšil hlavně vývoz silničních vozidel, elektrických zařízení a průmyslových strojů. Dovoz strojů a dopravních prostředků byl meziročně vyšší o 11,2 procenta, vyšší byl dovoz silničních vozidel, telekomunikačních zařízení a zařízení k výrobě energie. Naopak klesl dovoz minerálních paliv.

 

Právě se děje

Další zprávy