Řecký soud odpálil "bombu". Přikázal vládě zvýšit důchody

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 6. 2015 0:28
Soud při vědomí nedozírných dopadů tohoto rozhodnutí nenařizuje zpětné proplácení rozdílů za uplynulé období.
"Antireklama" na euro v Aténách.
"Antireklama" na euro v Aténách. | Foto: Reuters

Atény - Řecký nejvyšší správní soud prohlásil za protiústavní všechny škrty v důchodech provedené v zemi po roce 2012 a označil je za neplatné. Vláda tak má důchody opět zvýšit, informovala řecká média. To by podle ekonomického serveru Macropolis představovalo zátěž pro státní pokladnu ve výši 1,2 miliardy až 1,5 miliardy eur (32,7 miliardy až 40,9 miliardy Kč).

Podle serveru deníku Ta Nea tím justice "odpálila bombu" do vyjednávání mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli o pokračování úvěrové pomoci hospodářsky zbídačené zemi.

Věřitelé mimo jiné požadují ještě další snížení výdajů do již osekaného důchodového systému.

Rozhodnutí se netýká důchodů bývalých státních zaměstnanců, kterých je ale oproti osobám dříve činným v soukromém sektoru jen menšina. Podle serveru deníku Kathimerini soud při vědomí nedozírných dopadů tohoto rozhodnutí zároveň nenařizuje zpětné proplácení rozdílů za uplynulé období.

Výjimku mají ti důchodci, kteří se proti snížení penzí odvolali k justici, a kteří se tedy mají dočkat dorovnání i se zpětnou platností. Těch je ale v porovnání s celkovou populací seniorů jen minimum.

Snížení penzí od roku 2012 bylo jednou ze série podmínek pro spuštění druhého záchranného programu pro Řecko, na kterém se s Aténami domluvila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) a který zajistil zemi zvýhodněné úvěry v hodnotě desítek miliard eur.

Soud ve svém nálezu přijatém v úterý ale zároveň nezpochybňuje podobné zásahy provedené v období let 2010 a 2011, kdy Řecko přijímalo s mezinárodními věřiteli první záchranný program. Tehdejší škrty byly prý provedeny pod tlakem "výjimečných okolností" a na základě potřeby tehdejší vlády "okamžitě reagovat na krizi".

V pozdějším období ale řecký stát podle soudu porušil ústavní právo penzistů na sociální zabezpečení. Skokově totiž snížil jejich životní úroveň kombinací prudkého snížení důchodů a zvýšení životních nákladů.

 

Právě se děje

Další zprávy