Řecko bude splácet i jednat. Střety nechceme, říká premiér

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 1. 2015 11:57
Nepůjdeme do žádných destruktivních střetů, nicméně nebudeme už pokračovat v politice podřízenosti, řekl Alexis Tsipras.
Nový řecký premiér Alexis Tsipras.
Nový řecký premiér Alexis Tsipras. | Foto: Reuters

Atény - Nový řecký premiér Alexis Tsipras na prvním jednání své vlády uvedl, že země bude splácet dluhy. O zadlužení ve výši skoro 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) chce ale jednat s mezinárodními věřiteli.

Levicová strana Syriza zvítězila v nedělních parlamentních volbách a vytvořila koalici s pravicovými nacionalisty. Společně s Nezávislými Řeky sdílí Syriza jednoznačný odpor k pokračujícímu splácení mezinárodních závazků a k politice ekonomických škrtů na současné úrovni.

S věřiteli - Evropskou unií či Mezinárodním měnovým fondem - prý Tsipras nechce mít nepřátelský vztah.

"Nepůjdeme do žádných destruktivních střetů, nicméně nebudeme už pokračovat v politice podřízenosti," uvedl premiér na úvod prvního zasedání vlády. Dodal, že v pátek očekává "produktivní" setkání s šéfem Euroskupiny a nizozemským ministrem financí Jeroenem Dijsselbloemem, který přiletí do Atén.

Tsipras rovněž uvedl, že musí bránit řeckou důstojnost. Proto nová jednání o řeckém dluhu budou mít za cíl najít "uskutečnitelné, spravedlivé a vzájemně prospěšné řešení". Žádné detaily ale již nezmínil, poznamenala britská zpravodajská stanice BBC.

"Nemůžeme dělat chyby. Čelíme obtížné situaci, musíme ale splnit očekávání společnosti," dodal vůdce strany Syriza.

Napojení na Rusko

Evropská unie již vzkázala řecké vládě, že musí dodržet závazky dané věřitelům. Nyní EU očekává, jaké konkrétní kroky kabinet v příštích dnech podnikne.

Otazník se již začal vznášet i nad přístupem Tsiprasovy vlády k zahraničněpolitickým otázkám. Syriza, která netají své sympatie k Moskvě, se totiž v úterý distancovala od kritiky vznesené Evropskou unií kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině a od příprav dalších možných sankcí proti Rusku.

Na sociálních sítích se rovněž objevila fotografie, která ukazuje na spojení strany Syriza s ruskými radikály. Na snímku z dubna 2013 je totiž nový řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias po boku Alexandra Dugina, ruského nacionalisty, ideologa a velkého obdivovatele radikálů bojujících na východě Ukrajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy