Průmysl zrychlil tempo růstu, stále má přitom rezervy

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 15. 3. 2016 9:49
Český průmysl začal rok 2016 dobře. V lednu jeho produkce rostla po očištění o 3,5 procenta ve srovnání se stejným měsícem roku 2015. Také oproti prosinci si průmysl v lednu polepšil, a to o 3,7 procenta po očištění. Tržby z průmyslové činnosti byly v lednu meziročně nižší o 2,2 procenta, hodnota nových zakázek vzrostla o 2,4 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Analytici lednový růst očekávali. "Průmysl si v lednu kompenzoval poklesy z listopadu a prosince, ale stále je zatížen technickými odstávkami v některých segmentech, takže nedosahuje vrcholu z července roku 2015," říká Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Český průmysl začal rok 2016 dobře. V lednu jeho produkce rostla po očištění o 3,5 procenta ve srovnání se stejným měsícem roku 2015. Také oproti prosinci si průmysl v lednu polepšil, a to o 3,7 procenta po očištění. Tržby z průmyslové činnosti byly v lednu meziročně nižší o 2,2 procenta, hodnota nových zakázek vzrostla o 2,4 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Analytici lednový růst očekávali. "Český průmysl začal letošní rok růstem, což dále snižuje riziko, že by se v ekonomice blížila krize. Průmysl totiž udržel růst, i když se v něm předpokládaným způsobem projevila řada negativních faktorů,“ říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Chemický průmysl nadále sužovala nefunkční výroba v Unipetrolu, výrobu elektřiny snižovaly odstavené bloky v Dukovanech a výroba stavebních hmot klesla v souvislosti s předpokládaným útlumem ve stavebnictví, které v lednu kleslo o desetinu.

K růstu tak opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, která vzrostla meziročně o 10,7 procenta. Produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků byla vyšší o 4,8 procenta, výroba pryžových a plastových výrobků o 5,9 procenta.

"Náš výhled na celoroční růst průmyslu o 3,5 procenta nadále považujeme za realistický," dodává Sobíšek. "Lednová průmyslová výroba obrátila klesající trend posledních měsíců a naznačuje, že tuzemský průmysl na začátku letošního roku setrvává relativně stále v dobré kondici," shrnul výsledky průmyslu Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy