Protikorupční tažení se Saúdské Arábii vyplácí. Získá miliardy rijálů

ČTK ČTK
30. 1. 2018 14:07
Prokurátor sdělil, že vyšetřováno bylo 381 osob a 56 z nich je stále ve vazbě. Podle něj jde o ty, s nimiž nebyla uzavřena finanční dohoda. Vyšetřování těchto případů pokračuje.
Foto: Reuters

Rijád - Saúdská Arábie se dohodla s osobami vyšetřovanými kvůli korupci na finančním vyrovnání, jímž vláda získá přes 400 miliard rijálů (2,2 bilionu korun). Oznámil to dnes saúdskoarabský generální prokurátor.

V Saúdské Arábii bylo od loňského listopadu zadrženo přes 300 vlivných a bohatých osob podezíraných z korupčního chování. Prokurátor řekl, že většina už byla propuštěna a ve vazbě zůstává 56 lidí.

Podle prokurátora jsou předmětem vyrovnání nemovitosti, cenné papíry, hotovost a další majetek. Prokurátor sdělil, že vyšetřováno bylo 381 osob a 56 z nich je stále ve vazbě. Podle něj jde o ty, s nimiž nebyla uzavřena finanční dohoda. Vyšetřování těchto případů pokračuje.

V protikorupční síti uvízli vlivní lidé, podnikatelé a také členové královské rodiny. Mnozí z nich byli zadržováni v luxusním rijádském hotelu Ritz Carlton, odkud byli postupně propouštěni.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na nejmenované saúdskoarabské zdroje napsala, že všichni zadržení už z hotelu odešli. Hotel oznámil, že provoz pro hosty obnoví v polovině února. Ti, kdo jsou stále zadržováni, jsou ve vazbě na jiných místech v Saúdské Arábii.

Jako jeden z posledních se z hotelu dostal bratranec korunního prince, miliardář princ Valíd bin Talál, který patřil k 11 princům, již byli pro korupci vyšetřováni. Na jakou dohodu v rámci vyrovnání přistoupil, zatím není známo. Jeho majetek se odhaduje na 17 miliard dolarů a podle původních zpráv úřady za jeho propuštění žádaly šest miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy