Prodeje nových bytů v Praze vzrostly o desetinu

ČTK ČTK
16. 4. 2014 16:51
Pomáhají nám nízké sazby hypoték, radují se developeři, kteří poprvé zveřejnili společnou statistiku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Panel Plus/ Jaroslav Hejzlar

Praha - Prodeje nových bytů v Praze rostou i letos, developeři jich v prvním čtvrtletí prodali celkem 1350. To je meziročně o 11 procent více. Dalších 6450 bytů je připraveno k prodeji, informovaly společnosti Ekospol, Trigema a Skanska Reality. Tyto tři firmy, které rezidenční trh dlouhodobě sledují, vůbec poprvé zveřejnily společnou statistiku. Až dosud to dělaly zvlášť, což vedlo k mírným rozdílům kvůli odlišným metodikám.

"Aktuálnímu růstu prodejů nahrává velmi příznivý souběh nízkých úrokových sazeb a neustále doplňovaná nabídka takzvaných superlevných bytů. K vyššímu počtu prodaných bytů přispívá i skutečnost, že stále více lidí si pořizuje nový byt na investici nebo jej kupuje pro své děti," poznamenal generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Úroky u hypoték klesly podle dnešní statistiky Fincentrum Hypoindexu na historické minimum 2,93 procenta. Přibývá tak zájemců o hypoteční úvěr, což oživuje i trh rezidenčních nemovitostí. Prodeje v hlavním městě by tak měly růst i letos. Zatímco loni se v Praze prodalo přes 5000 nových bytů, letos by to mělo být ještě více. "Očekáváme, že toto číslo letos bude nejen dorovnáno, ale i mírně překonáno," odhaduje Korec.

 

Právě se děje

Další zprávy