Průlom: Pro balík nově bez občanky. Pošta začne vydávat zásilky jen s kódem

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 10. 2018 16:07
Balík na poště lze nově vyzvednout bez doklad totožnosti. Zásilku tak bude moci vyzvednout kdokoliv z příbuzných nebo známých, pokud bude znát jméno adresáta a kód zásilky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: René Volfík

Praha - Česká pošta začala lidem vydávat balíky po předložení šestimístného kódu bez nutnosti předkládat doklad totožnosti. Zásilku tak bude moci vyzvednout kdokoliv z příbuzných nebo známých, pokud bude znát jméno adresáta a kód zásilky. Kód pošta adresátovi zašle formou SMS nebo v e-mailu.

Pošta si od nové služby slibuje zjednodušení a zrychlení výdeje balíků zejména před Vánoci. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ředitel divize obchod a marketing Martin Vránek.

"Samotný čas ušetřený díky vydávání zásilek na kód odhadujeme na jednu až dvě minuty na každou zásilku. Pro ilustraci to znamená, že pokud přijde na pobočku pro svůj balík deset lidí, jedenáctý klient bude obsloužen o čtvrt hodiny dříve, než tomu bylo dosud," řekl Vránek.

Možnost bude využitelná u většiny uložených balíkových zásilek, tedy například u Balíku na poštu, Balíku Do Balíkovny, Balíku Komplet, Balíku Do ruky nebo vnitrostátní EMS zásilky. Nebude se týkat zásilek do vlastních rukou adresáta. Kód bude možné zadat do vyvolávacího systému, kterým je nyní vybaveno asi 100 poboček pošty.

Služba je dostupná pro zásilky od některých e-shopů i pro individuálně posílané balíky. Odesílatel musí poště dodat mobilní telefonní číslo nebo e-mail adresáta.

Zásilky na základě kódu vydává všech 3200 poboček pošty. Na zhruba 100 pošt, které mají vyvolávací systém, lze kód zadat už při generování pořadového čísla u výdejního stojanu.

Služba je dostupná pro zásilky od některých e-shopů i pro individuálně posílané balíky. Odesílatel musí poště dodat mobilní telefonní číslo nebo e-mail adresáta. Výdej objednaného zboží na základě jména a kódu běžně využívají internetové obchody na svých smluvních výdejních místech.

Pošta současně rozšiřuje počet výdejních míst, tzv. Balíkoven. Během října se jejich počet zvýší o 100 na 170. Před Vánoci pošta najme až 5000 brigádníků, vozový park by se měl rozšířit o 523 aut, nyní má zhruba 5000 vozidel.

Pošta zažívá zvýšený zájem již nyní. V některých dnech doručuje i přes 200 000 zásilek. Loni v předvánoční špičce pošta odbavila 20. listopadu 342 000 balíků. V běžném dni, například v květnu, doručuje denně kolem 152 000 balíků. Pošta již dříve uvedla, že přepraví zhruba 40 procent všech balíků v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy