Praha - Anketu Maurerův výběr Grand Restaurant letos vyhrála zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která se tak stala prvním vítězným podnikem ze Středočeského kraje. Na druhém místě skončila pražská restaurace La Degustation Bohéme Bourgeoise, třetí je restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson Blu.
Oba pražské podniky letos obhájily michelinskou hvězdu. ČTK výsledky poskytla mluvčí projektu Dominika Vrkotová.
Vítězná restaurace šéfkuchaře Jana Štěrby se nachází v lesích v severovýchodní části Středočeského kraje ve zrekonstruovaném zámku, který funguje jako pětihvězdičkový hotel. "Z letošního vítěze mám velkou radost. Kromě toho, že jsou v Chateau Mcely kreativní, tak se zároveň snaží maximálně využívat místních surovin," uvedl zakladatel ankety Pavel Maurer.
Z mimopražských podniků se v první desítce ještě umístily restaurace Promenáda v Karlových Varech a brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi Fish & Sushi, který anketu vyhrál loni. "Díky Bohu nezůstávají ti nejlepší šéfkuchaři a restauratéři pouze v hlavním městě," podotkl Maurer.
Letošní ankety se zúčastnilo 1009 hodnotitelů, kteří během roku tajně a na svoje náklady hodnotili jednotlivé podniky z celé České republiky. Cílem průvodce, jejž Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán, je nezávisle hodnotit české restaurace a přinášet tak ověřené informace a tipy.
TOP 10 restaurací:
1. Chateau Mcely, Piano Nobile - Středočeský kraj - Mcely
2. La Degustation Bohéme Bourgeoise - Praha
3. Radisson Blu, Alcron - Praha
4. Bellevue - Praha
5. Kalina - Praha
6. Promenáda - Karlovy Vary
7. Le Terroir - Praha
8. Koishi fish & sushi - Brno
9. Terasa U Zlaté studně - Praha
10. Francouzská restaurace Art Nouveau - Praha