Praha postaví podél Radlické ulice téměř tři stovky družstevních bytů

ČTK ČTK
1. 11. 2021 13:22
Praha postaví podél Radlické ulice téměř tři stovky družstevních bytů

Podél Radlické ulice v Praze 5 vzniknou dva domy s až 266 družstevními byty. Pražští radní v pondělí schválili memorandum s pátou městskou částí, podle kterého v této lokalitě chce Praha založit bytové družstvo a byty vybudovat. Cílem je přispět k rozšíření možností cenově dostupného bydlení pro obyvatele na území Prahy. Řekla to radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Projekt podpory dostupného družstevního bydlení schválilo zastupitelstvo Prahy v prosinci 2020. Město pak hledalo vhodné pozemky a z nich zatím vybralo ty na Praze 5. Nedostatek bytů a vysoká cena trápí město dlouhodobě.

"Praha chce tímto reagovat na dramatickou situaci s bydlením. Ceny bytů zde letí nahoru šestkrát rychleji než příjmy. Družstevní bydlení je tou nejrychlejší cestou, jak můžeme obyvatelům Prahy pomoci získat cenově dostupnější bydlení," řekla Marvanová.

Po uzavření memoranda se následující kroky budou týkat především ekonomických a právních aspektů spojených se založením družstva. To znamená například vytvořit detailní záměr projektu, zajistit potřebnou dokumentaci a zpracovat odhad nákladů na stavbu.

Dům na Radlické by měl mít po dokončení v příštích letech hrubou podlažní plochu zhruba 20 000 metrů čtverečních a skládat se bude minimálně ze dvou bloků se samostatnými vchody. Uvnitř bude 221 až 266 bytů a jejich průměrná výměra se má pohybovat od 54 do 65 metrů čtverečních.

 

Právě se děje

Další zprávy