Praha chce snížit závislost města na ruském plynu, nebude dotovat plynové kotle

ČTK ČTK
6. 6. 2022 13:55
Praha chce snížit závislost města na ruském plynu, nebude dotovat plynové kotle

Vedení pražského magistrátu chce snížit závislost města na dodávkách ruského plynu. Důvodem je nynější geopolitická situace i nárůst cen energií. Nejen v městských stavbách mají ubývat plynové kotle, přibudou naopak obnovitelné zdroje energie. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Město by rádo, aby podobně postupovali také soukromí vlastníci, motivuje je k tomu dotacemi.

Snahu odstřihnout se od ruského plynu už v letos v březnu na jednání městského zastupitelstva deklaroval náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který řekl, že město například přestane poskytovat dotace na pořízení plynových kotlů a zároveň bude pracovat na budování vlastních zdrojů a úsporách.

Při snižování závislosti na ruském plynu chce vedení metropole motivovat investory nové výstavby, aby dali přednost bezemisním zdrojům tepla na bázi obnovitelných zdrojů energie.

U stávajících staveb využívajících plynový zdroj tepla, vlastníky město podle dokumentu motivuje k přechodu na jiný zdroj dotacemi ze svého programu Čistá energie Praha. Ten je určen pro bytové a rodinné domy a rovněž byty. V současné době úřad aktualizuje podmínky programu.

 

Právě se děje

Další zprávy