Pošta vypsala nový tendr na provozovatele Balíkoven. Původní měl jediného zájemce

ČTK ČTK
17. 2. 2020 16:55
Česká pošta vypsala nový tendr na provozovatele Balíkoven poté, co se do předchozího výběrového řízení přihlásila pouze jedna firma. Česká pošta kvůli tomu původní tendr zrušila a slíbila vyhlásit nový, který nabídne atraktivnější podmínky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Libor Fojtík

Česká pošta chce, aby nový provozovatel spravoval nejméně 2000 výdejen balíků Balíkovna a za pět let mu plánuje zaplatit až 270 milionů korun bez DPH. Vyplývá to z Věstníku veřejných zakázek.

Balíkovny jsou založené na přednostním přístupu k výdeji balíků především z e-shopů a garantují vydání zásilky do pěti minut, loni byla průměrná doba čekání pod dvě minuty.

Pošta letos plánuje rozšíření expresního výdeje Balíkovna ze 450 na 1500 míst. Balíkovny budou umístěné na pobočkách pošty, ale i u smluvních partnerů na místech s velkou koncentrací zákazníků pošty, zejména v obchodních centrech nebo na nádražích. Od letošního podzimu bude možné na Balíkovnách balíky podávat individuálně, zatím mohou lidé balíky na Balíkovnách jen vyzvedávat.

"Předmětem plnění veřejné zakázky je zajištění služeb dodavatele disponujícího potřebnou technologickou platformou. Konkrétní platforma musí být schopna umožnit výdej a budoucí podání balíkových zásilek na minimálně 2000 výdejních místech, která bude smluvně zajišťovat dodavatel. Předpokládaný počet vydaných/přijatých zásilek bude činit maximálně 20 zásilek denně na jednu Balíkovnu," uvedla pošta v zadávací dokumentaci.

Vedle technologické platformy by měl uchazeč o zakázku vykázat minimální obrat za tři minulá účetní období 150 milionů korun ročně.

I díky Balíkovnám chce Česká pošta zvýšit počet doručovaných balíků z loňských 44 milionů na 60 milionů v roce 2022.

Video: Nadávám každý den, doba nám utekla, lidé nenašli odvahu něco změnit, říká šéf České pošty

Jsme ve ztrátě, místo toho, aby byla pošta efektivní, hledala, co všechno se dá prodávat a nabízet, říká generální ředitel České pošty Roman Knap. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy