Poslanci dali vydavatelům silnější pozici vůči internetovým platformám

ČTK ČTK
14. 10. 2022 11:01
Poslanci dali vydavatelům silnější pozici vůči internetovým platformám

Vydavatelé a mediální domy asi získají silnější pozici vůči provozovatelům internetových vyhledávačů, agregátorů zpráv či sociálních sítí při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Sněmovna to v pátek schválila v rámci novely autorského zákona, který vychází ze směrnic Evropské unie. Posílení pozic vydavatelů nad rámec unijní směrnice kritizuje americká společnost Google, která provozuje nejpoužívanější internetový vyhledávač. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) změnu podpořil.

Firmy jako Google, Twitter nebo Facebook budou muset podle novely získat od kolektivního správce nebo od jednotlivých vydavatelů licence ke komerčnímu využívání jejich článků. Licenční poplatek by podle návrhu senátora Jana Laciny (STAN) měl zohledňovat rozsah a dosah publikovaného sdělení, úsilí vynaložené vydavatelem na pořízení obsahu publikace a ekonomický přínos, který má platforma z užívání obsahu, a to včetně příjmů z reklamy.

V případě nedohody platforem a vydavatelů do dvou měsíců od zahájení jednání by odměnu mělo stanovit ministerstvo kultury, které by na to také mělo 60 dnů. Pokud by platforma odmítla jednat o získání licence nebo by licenční poplatky neplatila, hrozila by jí podle vládní předlohy pokuta až půl milionu korun. Lacinova úprava sankci zpřísnila až na jedno procento celkového ročního obratu.

 

Právě se děje

Další zprávy