Polské obchody v neděli povinně zavřou. Zákaz přijde postupně, má pomoci zaměstnancům

ČTK ČTK
24. 11. 2017 9:00
Od března 2018 by obchody směly mít otevřeno pouze dvě neděle v měsíci, od roku 2019 jen jednu neděli a od roku 2020 by prodejny musely zůstat zavřené každou neděli. Výjimku by měly dostat menší prodejny, kde za pokladnou stojí jejich majitelé, čerpací stanice, lékárny, pekárny, květinářství a obchody se suvenýry.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Varšava - Polská vláda plánuje postupně do roku 2020 zrušit nedělní prodej, aby zaměstnanci měli více času na rodinu. Kritici varují před negativními důsledky pro polské hospodářství, napsala agentura DPA.

Od března 2018 by obchody směly mít otevřeno pouze dvě neděle v měsíci, navrhla ve čtvrtek strana Právo a spravedlnost. Od roku 2019 by se mohlo prodávat jen jednu neděli v měsíci a od roku 2020 by prodejny musely zůstat zavřené každou neděli.

Návrh zákona, o kterém se hovoří už rok a který nyní projednává parlament, vychází z občanské iniciativy na ochranu práv zaměstnanců. Výjimku by měly dostat menší prodejny, kde za pokladnou stojí jejich majitelé, čerpací stanice, lékárny, pekárny, květinářství a obchody se suvenýry.

Podle kritiků by připravovaný zákon mohl ohrozit desítky tisíc pracovních míst v maloobchodu. Vláda to popírá. V sektoru panuje podle poslankyně PiS Urszuly Rusecké naopak nedostatek pracovních sil.

 

Právě se děje

Další zprávy