Podmínky v průmyslu se zlepšují, jsou nejlepší od 2011

ČTK ČTK
2. 12. 2013 10:06
Objem nových zakázek přijatých českými výrobci byl v listopadu nejvyšší od dubna 2011.
Nakládací prostory firmy Setuza.
Nakládací prostory firmy Setuza. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se v listopadu opět zlepšily. Index nákupních manažerů PMI stoupl na 55,4 bodu z říjnových 54,5 bodu. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, se tak dostal na nejvyšší hodnotu za poslední dva a půl roku. Oznámila to společnost Markit Economics.

Pohled na index je podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky opět pozitivní i z hlediska struktury. "Zvyšuje se zaměstnanost, přičemž průmysl je především tažen vnější poptávkou. Pozitivní vývoj indexu nezvrátil ani prudký nárůst cen vstupů v souvislosti s oslabením české koruny. Předstihové indikátory tedy ukazují zrychlující se expanzi české ekonomiky," uvedl.

Objem nových zakázek přijatých českými výrobci byl v listopadu nejvyšší od dubna 2011. Vliv na to měl především růst nových exportních objednávek, který byl nejrychlejší od února 2011.

Dnešní údaje přitom podle ekonomky pro střední a východní Evropu u HSBC Agaty Urbanské-Ginerové nezapadají do dat z reálné ekonomiky a zůstávají v silném kontrastu se slabším než očekávaným výkonem ekonomiky ve třetím čtvrtletí.

"Nicméně zapadají do indikátoru důvěry zveřejněného Českým statistickým úřadem. Stále tedy očekáváme, že ukazatele budou v následujících měsících pozitivnější," uvedla Urbanská-Ginerová.

 

Právě se děje

Další zprávy