Plaťte daně, nebo je zvedneme. Sobotka chce sociální stát

Josef Pravec a Jan Němec, týdeník Ekonom
26. 1. 2015 14:29
Pro vyrovnání rozpočtu bude jednou zvýšení daní právnickým osobám nezbytné, míní premiér Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Libor Fojtík, Ekonom

Vyšší daně nejsou pro sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotku žádné tabu. Dovede si představit jak vyšší zdanění firem, tak harmonizaci jejich daňového základu i stanovení minimálního základu na evropské úrovni.

Část nově získaných peněz by se jednou použila například na důchody, které se jen z vybraného pojistného neutáhnou. Premiér tu totiž chce v každém případě udržet sociální stát.

Ekonom: Jako příklad vzorových sociálních států uvádíte Švédsko, Dánsko nebo Nizozemsko. Všechny mají vyšší daňovou kvótu než Česko. Vidíte tedy jako možnost pro zvýšení příjmů státu vyšší daně?

Bohuslav Sobotka: Sociální demokracie kandidovala ve volbách s programem zvýšení daně z příjmu právnických osob. Domnívám se, že pro vyrovnání státního rozpočtu to bude nezbytné opatření. Ale zatím jsme se na tom s koaličními partnery nedohodli. Shodli jsme se na tom, že půjdeme cestou opatření proti daňovým únikům. Pokud se ukáže, že tato opatření nebudou stačit na postupnou stabilizaci rozpočtů a rozumné financování veřejných služeb, pak v koalici znovu otevřeme debatu o daňových sazbách. A dáme na stůl návrh, který se týká daně z příjmu právnických osob.

Myslíte, že máte šanci takový návrh v koalici prosadit? Zejména přes ministra financí Andreje Babiše?

Dohodli jsme se v koalici, že bude záležet na tom, do jaké míry se podaří ministerstvu financí vybrat daně v důsledku zákonů, které se přijaly v loňském roce nebo se připravují pro letošní rok. Chci zmínit elektronický výkaz daně z přidané hodnoty, zákon o prokazování původu majetku a především elektronickou evidenci tržeb.

Máte nějaký vlastní odhad, kolik by tato opatření mohla přinést? Od pana ministra Babiše slyšíme různá čísla...

Elektronická evidence tržeb na základě prvotních odhadů, které má ministerstvo financí, by mohla přinést do veřejných rozpočtů minimálně 10 miliard korun. Z hlediska daně z přidané hodnoty.

To ale samo o sobě těžko bude stačit.

Je to příjem, který jde na vrub těch, kdo daně dnes neplatí. Samozřejmě že státu jde o to, aby zlepšil svoje příjmy, ale také o to, aby zajistil spravedlnost a férovou hospodářskou soutěž. Protože ti, kdo podvádějí, realizují nespravedlivé zisky a mohou je investovat - na rozdíl od těch, kteří daně platí poctivě.

ČSSD také v minulosti upozorňovala na to, že mnoho peněz odtéká z Česka, když firmy vyvádějí zisky do zahraničí. Máte nějaké řešení?

V rámci koaliční diskuse na začátku volebního období jsme se snažili prosadit sektorovou daň, která by se týkala alespoň bankovního sektoru. Nedohodli jsme se nicméně s koaličními partnery. Domnívám se ale, že Česká republika nemusí mít tak nízké zdanění právnických osob, jako dnes má. Byli bychom pravděpodobně konkurenceschopní, i pokud bychom daň o jedno nebo dvě procenta zvýšili. A nemyslím si, že by to vedlo k odlivu firem, které tady reálně podnikají a realizují výrobní činnost. Mimo jiné díky tomu, že v Česku mají mnohem nižší náklady spojené s pracovní silou, než jsou třeba v Německu nebo Francii. Evropa také musí velmi intenzivně pracovat na dalším informačním otevírání daňových rájů. Do budoucna bychom se měli zabývat i vyšší harmonizací daní v rámci Evropské unie.

Byl byste příznivcem jednotných firemních daní v EU?

Sociální demokracie obecně v Evropě podporuje určitou harmonizaci firemních daní, abychom omezili daňový dumping, který vyčerpává veřejné rozpočty. Čili ano, pokud by se vedla taková diskuse, sociální demokracie bude v první fázi podporovat sjednocení daňového základu. Ve druhé fázi bychom jednali i o stanovení určitých minimálních sazeb.

Obálka týdeníku Ekonom
Obálka týdeníku Ekonom | Foto: Economia

Celý rozhovor si přečtěte v aktuálním vydání sesterského týdeníku Ekonom. Dozvíte se mimo jiné, jaký má Sobotka názor na důchodovou reformu, přijímání uprchlíků a tvrdé kroky vůči Rusku.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy