Pivo může mít jen jeden Lobkowicz, šlechtična neuspěla

Tomáš Fránek
9. 6. 2014 12:28
Spor o značku důsledkem rozvodu manželů Jiřího a Bettiny Lobkowiczových. Žena může v Česku používat rodové jméno pro víno a kosmetiku, ne pro pivo.
Foto: Pivovary Lobkowitz

Brno – Značku Lobkowicz může pro pivo v Česku využívat pouze jedna firma – stejnojmenná pivovarnická skupina, v současnosti pátý největší výrobce v Česku. Rozhodl o tom Úřad průmyslového vlastnictví, když zamítl žádost o registraci podanou Bettinou Lobkowicz, bývalou manželkou šlechtice Jiřího Lobkowicze.

Šlechtický rod Lobkowiczů vlastnil do roku 2005 Pivovar Vysoký Chlumec, který pak od nich koupila společnost K Brevery. Díky tomu získala firma i licenci na využívání jména rodu pro celou pivovarskou skupinu, jejíž součástí jsou vedle Vysokého Chlumce i pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou a Černé Hoře na Blanensku.

Spor o značku byl jedním z důsledků rozvodu manželů Jiřího a Bettiny Lobkowiczových, který soud potvrdil v roce 2011.

Křestní jméno nestačí

Žena požádala o registraci ochranné známky Bettina Lobkowicz. Úřad průmyslového vlastnictví jí nejdříve vyhověl, ale proti tomu protestovala společnost K Brewery, která se na začátku roku 2013 přejmenovala na Pivovary Lobkowicz.

"Jako ryze česká společnost, za níž stojí pouze český kapitál a která se zabývá prodejem piva vyrobeným výhradně v České republice, chceme do budoucna nést i český název, který lépe vystihne předmět našeho podnikání," zdůvodnil změnu názvu firmy generální ředitel a jeden z akcionářů skupiny K Brewery Zdeněk Radil.

„Nemáme zájem bránit ve využití značky Bettina Lobkowicz pro víno. Ale u piva by si lidé mohli myslet, že jde o náš výrobek,“ uvedli zástupci pivovaru. Obávali se, že by pak na základě licenční smlouvy vyráběly pivo Lobkowicz i další pivovary.

Bettina Lobkowicz tvrdila, že právě kvůli odlišení přidala k příjmení i své křestní jméno. „Záměrně jsem použila celé své jméno, aby došlo k maximálnímu odlišení od dalších výrobců,“ uvedla.

Lidé by si to pletli

Předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl ale vyhověl odvolání pivovarnické skupiny. Podle něj přidání křestního jména nestačí, protože nakupující by si výrobky v obchodech a restauracích pletli. Průměrní spotřebitelé totiž nemají informace o rodinných poměrech rodu Lobkowiczů a mohli by si podle Kratochvíla myslet, že jde o další výrobek pivovarnické skupiny.

Jako nepodložená tvrzení nicméně úřad označil informace, že by Bettina Lobkowicz chtěla se získanou ochrannou známkou případně spekulovat – tedy převést nebo prodat licenci na výrobu piva na další firmy.

Víno a kosmetika ano, pivo ne

Úřad průmyslového vlastnictví potvrdil, že Bettina Lobkowicz může stejnojmennou značku využívat pro víno a kosmetiku, nikoliv pro pivo.

Vinařství vedené Bettinou Lobkowiczovou navazuje na staletou tradici vinařství na Mělníku. Se 45 hektary vinic je největším producentem v regionu a zpracovává výhradně vlastní úrodu.

Nejznámější spory o značku českého piva vede Budějovický Budvar. Úřady i soudy v minulosti řešily například i spory o některé názvy pro pivo z Plzeňského Prazdroje nebo žateckého pivovaru.

 

Právě se děje

Další zprávy