Personální rošáda v ČEZu. Stát vyměnil dozorčí radu

ČTK ČTK
27. 6. 2014 20:30
Změny odhlasovala dnešní valná hromada společnosti. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Stát téměř kompletně vyměnil svoje zástupce v dozorčí radě společnosti ČEZ. Vystřídal sedm z osmi členů, které stát jako hlavní akcionář v dozorčí radě má. Nově jsou v ní mimo jiné první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra obrany Jiří Borovec nebo Jiří Tyc, který se podílel na energetickém programu ANO.

Nová dozorčí rada na svém prvním zasedání zvolila svým předsedou Václava Pačese, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Místopředsedou se stal Jiří Borovec.

Mezi dalšími byli do rady zvoleni poradce ministra průmyslu Vladimír Vlk a Petr Blažek z odboru strategie ministerstva financí. Sedmičku nových členů doplňují Lubomír Charvát a Zdeněk Černý.

Kromě čtyř odvolaných členů, mezi nimiž je například bývalý vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul, přepustili svoje místa v radě i její členové, kteří byli mezi valnými hromadami na návrh státu do rady kooptováni, mj. ekonom Michal Mejstřík.

Změny čekají Mero i Čepro

Valná hromada navíc schválila návrh ministerstva financí, podle něhož budou moci členové dozorčí rady nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti společnosti i bez rozhodnutí dozorčí rady. To doposud nemohli.

Kromě volby nových členů dozorčí rady rozhodla dnes valná hromada ČEZ o výši vyplacené dividendy za rok 2013. Bude vyplacena ve výši 40 korun na akcii před zdaněním, tedy ve stejném rozsahu jako loni.

Ministerstvo financí dnes rovněž obměnilo většinu členů dozorčích rad správce ropovodů Mero a distributora paliv Čepro. U obou podniků také snížilo počet členů dozorčí rady z osmi na pět.  

 

Právě se děje

Další zprávy