Penta kupuje další tři nemocnice na Slovensku

Ekonomika Ekonomika
2. 12. 2013 10:52
V roce 2012 dosáhly tři Pentou kupované nemocnice tržeb na úrovni 25,5 milionu eur.
Vybavení pro zachování základních životních potřeb
Vybavení pro zachování základních životních potřeb | Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava - Investiční skupina Penta rozšiřuje síť regionálních nemocnic, kterou chce vybudovat napříč Českem, Slovenskem a Polskem. Dohodla se s vlastníky společnosti Nemocnice a polikliniky na získání 100% vlastnického podílu ve společnosti, která provozuje nemocnice v Rimavské Sobotě, Banské Štiavnici a Žiaru nad Hronom.

Cenu transakce Penta neuvedla.

Uvedené nemocnice, které poskytují zdravotní péči ve spádové oblasti pro více než 160 tisíc obyvatel, bude Penta spravovat prostřednictvím sítě Svet zdravia, která v současnosti řídí 8 regionálních nemocnic na východním Slovensku. Transakce ještě podléhá souhlasu slovenského antimonopolního úřadu.

„Naším cílem je vybudovat síť regionálních nemocnic, které přinesou dostupnou a kvalitní zdravotní péči. Díky třem novým nemocnicím tento náš záměr rozšíříme i do oblasti středního Slovenska,“ řekl Eduard Maták, partner investiční skupiny Penta.

V roce 2012 dosáhly tři Pentou kupované nemocnice tržeb na úrovni 25,5 milionu eur a hospodařily s kladným hospodářským výsledkem. Zaměstnávají 1100 zaměstnanců.

„Kromě postupné integrace nových nemocnic do existující sítě a využití synergií především v oblasti nemedicínských činností neplánuje nový investor žádná opatření, která by měla významný dopad na zaměstnanost,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Do sektoru regionálních nemocnic vstoupila Penta v srpnu 2012 akvizicí společnosti, která provozovala osm regionálních nemocnic na východním Slovensku. V roce 2013 získala Penta kontrolu nad společností EMC Instytut Mediczny, která je největším soukromým provozovatelem nemocnic a zdravotnických center v Polsku.

V rámci nemocničního segmentu tak projekty Penty na Slovensku a v Polsku v současnosti dosahují tržeb na úrovni 120 milionů eur.

V Česku naopak Penta nedávno prodala síť ambulancí MediClinic. Podle Penty prodej sítě 140 ordinací souvisí s investiční strategií skupiny zaměřit se více na projekty s potenciálem vysokého růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy