Opravy silnic získají rychleji povolení, plánuje úřad

ČTK ČTK
8. 10. 2013 17:19
Ministerstvo dopravy chce zjednodušit administrativu, chystá změnu vyhlášky
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Ministerstvo dopravy plánuje zjednodušit administrativu při opravách silnic. Od loňska opravy komunikací komplikuje povinnost vyžádat si v rámci ohlašování stavby souhlas vlastníků pozemků sousedících se silnicí, kterých mohou být v některých případech stovky. Nově by u běžných oprav ohlašovací povinnost měla odpadnout, uvedlo ministerstvo dopravy v návrhu na změnu vyhlášky o provozu na pozemních komunikacích, kterou poslalo do meziresortního připomínkového řízení.

Kromě úspory času si od legislativní změny úřad slibuje i finanční úsporu. Pokud nebude potřeba ohlášení stavby a odpadne i povinnost získat stavební povolení, ušetří se zejména na zpracovávání projektové dokumentace. "Na jednotlivých opravách by se tak v závislosti na jejich rozsahu mohly ušetřit až statisíce korun," dodal mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Nařízení by se mělo vztahovat na běžné opravy výtluků, které si nevyžádají dlouhodobé uzavření komunikace trvající déle než několik týdnů. Pravomoc rozhodnout o tom, zda v konkrétním případě jde o krátkodobou nebo dlouhodobou uzavírku, bude náležet příslušnému silničnímu správnímu úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy