OPEC v říjnu těžil méně ropy, než kolik mu umožňuje dohoda

ČTK ČTK
1. 11. 2021 17:03
OPEC v říjnu těžil méně ropy, než kolik mu umožňuje dohoda

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v říjnu zvýšila těžbu méně, než kolik jí povoluje dohoda o dodávkách. Hlavní příčinou byly nedobrovolné výpadky u některých menších producentů, které nevykompenzovaly ani vyšší dodávky ze Saúdské Arábie a Iráku. Celkem OPEC v říjnu podle průzkumu agentury Reuters těžil 27,5 milionu barelů denně, což je o 190 000 barelů více než v předchozím měsíci. Podle dohody o dodávkách mohl OPEC těžbu zvýšit až o 254 000 barelů denně.

OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem, což je skupina známá jako OPEC+, postupně uvolňují těžební omezení zavedená loni, protože poptávka se zotavuje. Někteří členové ale kvůli nedostatku kapacit netěží tolik, kolik by mohli. Dohoda OPEC+ umožnila všem členům v říjnu zvýšit produkci o 400 000 barelů denně, z toho 254 000 připadlo na deset členů OPEC.

Vzhledem k tomu, že říjnová těžba nedosáhla plánovaného zvýšení, plnili členové skupiny v říjnu dohodu na 118 procent. To znamená, že těžili o 18 procent méně, než jim dohoda umožňuje. V září plnili dohodu na 114 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy