OPEC trhy neohromil. Ceny ropy klesají, investoři čekají na detaily dohody

ČTK ČTK
29. 9. 2016 10:47
Obchodníkům chybí více detailů k první dohodě o snížení těžby za posledních osm let a mezi investory vzrostla skepse, zda bude OPEC nakonec schopen plán na snížení těžby realizovat. Ta se už odráží na ceně ropy.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Singapur – Ceny ropy smazaly počáteční zisky způsobené zprávou, že se členové ropného kartelu OPEC předběžné dohodli na snížení těžby, a klesají. Obchodníkům chybí více detailů a mezi investory vzrostla skepse, zda bude OPEC nakonec schopen plán na snížení těžby realizovat.

Cena severomořské ropy Brent kolem 9:40 SELČ klesla o 0,4 procenta na 48,51 dolaru za barel. Po otevření trhu cena stoupla až na 49,09 dolaru, což byl nejvyšší údaj od 9. září. Ve středu se cena ropy Brent zvýšila o 5,9 procenta. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,2 procenta na 46,94 USD za barel, když předchozí den si připsala 5,3 procenta.

OPEC v noci na dnešek uvedl, že se předběžně dohodl na snížení těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně z nynějších 33,2 milionu barelů denně. Je to první snížení těžby za osm let. Další detaily však kartel dojedná až na listopadovém zasedání.

Cena ropy v reakci na zprávu silně rostla. Později však smazala své zisky, protože trh se začal více zaměřovat na nedostatek detailů o dohodě.

"Investoři a obchodníci jsou skeptičtí, mají k tomu dobrý důvod. Cyničtější obchodníci vyslovují pochybnosti kvůli naprostému nedostatku detailů, včetně potenciálně problematické otázky, které země sníží těžbu," řekl agentuře Reuters stratég CMC Market Michael McCarthy.

"Jsou zde nejasnosti a málo detailů, což je důvod, proč lidé vybírají zisky," komentoval vývoj na trhu analytik Energy Aspects Virendra Chauhan. Energy Aspects odhaduje, že těžba kartelu se nakonec sníží o zhruba 400 000 barelů denně, protože těžba Libye a Nigérie zatím zůstávají nejisté.

 

Právě se děje

Další zprávy