OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 6. 2022 11:17
OKD prodlouží těžbu uhlí minimálně do konce roku 2023

Společnost OKD prodlouží těžbu minimálně do konce roku 2023. Má dostatek energetického i koksovatelného uhlí. Společnost má nyní uzavřené smlouvy na energetické uhlí s klíčovými zákazníky do 30. června 2023, vedení OKD začne usilovat o získání povolení pro těžbu na další období, což by umožnilo zajistit dodávky uhlí pro klíčové zákazníky až do roku 2025. Ve čtvrtek to řekli ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a předseda představenstva OKD Roman Sikora. Hejtman Moravskoslezsého kraje Ivo Vondrák (ANO) rozhodnutí uvítal.

Sikora také řekl, že o případném pokračování těžby v dole ČSM až do roku 2025 chce OKD rozhodnout nejpozději v první polovině příštího roku. Stanjura potvrdil, že finální rozhodnut ještě nepadlo.

V roce 2023 chce mít OKD, jejímž vlastníkem je prostřednictvím společnosti Prisko stát, deset aktivních porubů, celková produkce by příští rok mohla dosáhnout 1,3 milionu tun černého uhlí, z toho asi 880 tisíc tun bude energetického uhlí. OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžbu ale postupně ukončuje, protože se dlouhodobě nevyplácela.

Podle původních plánů měla těžba v OKD skončit letos, v dubnu ale představenstvo OKD schválilo, že dobývání uhlí bude pokračovat do druhého čtvrtletí roku 2023. Vedení OKD zároveň zpracovávalo analýzu dalšího možného prodloužení těžby. Analýza nyní ukázala, že prodloužení těžby je možné, podle Stanjury analýzu ověřily dva oponentní posudky. Sikora sdělil, že jsou nyní na Karvinsku zásoby zhruba 140 milionů tun uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy