Odbory nesouhlasí se snížením podpory v nezaměstnanosti, jak navrhuje Jurečka

ČTK ČTK
4. 11. 2022 11:04
Odbory nesouhlasí se snížením podpory v nezaměstnanosti, jak navrhuje Jurečka

Odbory nesouhlasí s plány ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na snížení podpory v nezaměstnanosti. Podpora je už nyní v evropském srovnání nízká a pobírá ji jen asi třetina všech uchazečů o zaměstnání, uvedl v pátek Jiří Vaňásek z Českomoravské konfederace odborových svazů.

Jurečka o omezení podpory v nezaměstnanosti mluvil ve středu po jednání vlády se zástupci Národní ekonomické rady vlády (NERV), konkrétní změny ale neoznámil. Pouze řekl, že při nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii a velké poptávce na tuzemském pracovním trhu chce snížit podle něj poměrně štědrou podporu v nezaměstnanosti. "Abychom lidi motivovali si hledat práci velmi rychle. Pracujeme na tom návrhu a chci, abychom jej dokázali uvést v účinnost třeba v průběhu prvního pololetí příštího roku," uvedl.

Vaňásek upozornil, že k 30. září pobíralo podporu v nezaměstnanosti zhruba 74 500 lidí, což je 29 procent všech uchazečů o zaměstnání. Průměrně se podpora vyplácí tři měsíce, tedy jen část doby, po kterou je na ni nárok, řekl.

Podle Vaňáska lze v principu podpořit snahu o rychlejší nástup lidí do zaměstnání, ale je třeba se zaměřit na cílovou skupinu dlouhodobě nezaměstnaných. Kritizoval také načasování úprav v době očekávané hospodářské recese. 

 

Právě se děje

Další zprávy